Христо Иванов

Президентът и „Демократична България“ се обединиха около идеята броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от изборите да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците в изборите. Това стана по време поредната серия от консултации относно организацията на вота, които са инициирани от държавния глава.

От „Демократична България“ отново настояха за гласуване по пощата поне за българите в чужбина и независим одит на машините за гласуване, както и за увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията.

Освен за броенето на бюлетините онлайн те получиха подкрепа от президента и по отношение на отчитането на вота от машините, като предложението е освен контролните разписи да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.

Според единия от съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов е важно да се създадат условия за висока избирателна активност.

„Ако се проведат едни избори, в които хората не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на обновлението на политическия живот в страната“, подчерта Иванов.

От партията са много притеснени да не би въвеждането на машините за гласуване да се превърне в нова причина за недоверие. Важно е не просто „Информационно обслужване“ да ни каже, че всичко е наред, а независими граждански организации и експерти да извършат одит на машините, за да може всички да имат доверие в изборния процес, подчерта Иванов.

По думите му щом управляващите не искат да въведат дистанционно онлайн гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата, което е форма от 19-и век.

Според Христо Иванов също така е много важно подписките от политическите сили да се правят в електронен вариант.

Христо Иванов посочи, че е много важно да бъде създаден и оповестен здравният протокол за всички участници в изборния процес. Не е достатъчно някои в ЦИК да напише нещо, а е много важно рано да бъде публикувано и да е предмет на усилена информационна кампания, категоричен бе бившият правосъден министър.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава, заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола.

Президентът Румен Радев заяви, че в хода на консултациите се повдигнаха редица въпроси към съответните отговорни инстицуции, на които все още се очаква отговор. Радев все още чака отговори по отношение на здравния протокол и гласуването на хората в карантина, за контрола върху изборния процес, за условията за набиране на допълнителни членове на СИК и на гласуването на българите в чужбина.

Радев се надява държавата да осигури на всички членове на СИК всички необходими лични предпазни средства.

„Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза Радев.

Към момента президентът няма отговор как след сертифицирането машините ще бъдат съхранявани и транспортирани.

„Контролната разписка категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“, каза още Радев.

Според държавния глава паралелното преброяване обезсмисля машинното гласуване. Той иска окончателен и надежден контрол, че няма вмешателство в машините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!