Снимка: CNN /кадър/

Протестът на привържениците на отиващия си президент Доналд Тръмп в деня на общото заседанието на двете камери на Конгреса за утвърждаване на резултатите на Избирателната колегия прерасна в бунтове и безредици. Ситуацията ескалира до сблъсъци между силите на реда и демонстрантите, които направиха успешен опит да проникнат в сградата на Конгреса. Самата тя бе затворена за влизане и излизане, съобщава Си Ен Ен. Служител на медията се опитал да напусне сградата и не е успял, защото от полицията са заявили, че това не е разрешено.

Протестиращи са превзели стъпалата на Капитолия и това е наложило прекратяване на заседанието на Конгреса. Полицията и охраната на Капитолия поискаха помощ от органите на реда, включително федералните власти, според източник на Си Ен Ен.

По време на вълненията жена бе простреляна вътре в сградата на Капитолия. По-късно тя почина.

Късно през нощта българско време губернаторът на Вирджиния, Ролф Нортъм, обави извънредно положение, както и полицейски час до 18 часа местно време за районите на Арлингтън и Александрия, граничещи със съседния Вашингтон.

Напрегнатата ситуация наложи лидерите на Конгреса да бъдат евакуирани и откарани във Форт Макнеър, е съобщил федерален служител на предохранителните органи. Макнеър е близка до Вашингтон база на армията.

Протестът ескалира в бунт

Малко след 13 часа. протестиращите в защита на Тръмп прокараха бариери по периметъра на сградата на Капитолия, бориха се с полицията, екипирана с пълна екипировка за размирици. Мнозина викат по агентите „предатели“, че вършат работата си.

Протестиращите натискат метални огради и полицията е принудена да използва оградите, за да ги изтласка назад, други полицаи са принудени да нанасят удари, за да отстранят хора от линията за безопасност.

В близост до стълбите на Капитолия се чуват експлозии и дим изпълва въздуха. Използван е сълзотворен газ, но не е ясно дали е дошъл от протестиращи или от полицията. Много хора са заслепени от сълзи и кашлят силно.

Снимка: CNN /кадър/

Поддръжниците на Тръмп скандират „Америка“ и развяват американски знамена, както и знамена, на които пише „Не ме смачквайте“.

Новоизбраният президент Джо Байдън призова за край на броженията

Междувременно редица политици и лидери, както в САЩ, така и извън страната, призоваха в социалните медии към край на обсадата на Капитолия. Секретарят на НАТО Йенс Столтенберг се обърна към американците с молба да уважават резултатите от легитимните избори.

По време на размириците новоизбраният президент Джо Байдън отправи подобно послание чрез „Туитър“, само че към президента Тръмп:

„Призовавам президента Тръмп да излезе по някоя национална телевизия и да изпълни своята клетва да защити Конституцията, като поиска край на тази обсада.“

Малко по-късно вицепрезидентът на Байдън, Камала Харис, коато бе в Конгреса в началото на броженията и бе евакуирана, се присъедини към призива на лидера си.

„Присъединявам се към призива на новоизбрания президент Джо Байдън атаката срещу Капитолия и слугите на обществото на нашата нация да спре, и както той каза, до позволим работата на демокрацията да продължи нататък“ – писа тя в „Туитър“.

Помогна ли Тръмп?

Служител в Белия дом е казал за Си Ен Ен, че съветници на Тръмп са отишли при него да го убеждават да вдигне Националната гвардия, за да укроти вълненията на Капитолия. Те са го убедили да запише видео с призив към протестиращите да спрат ескалацията на насилието.

Видеообръщението излезе във „Фейсбук“, „Ю тюб“ и „Туитър“, но, според Си Ен Ен после е било изтрито, защото Тръмп, въпреки че е призовал бунтовниците да се „разотидат по домовете“, е вкарал тон на симпатия и е повторил опроверганите твърдения за изборни измами. „Туитър“ е изтрил 3 поста на американския президент и блокира акаунта му за 12 часа, понеже е продължил да лансира конспиративни теории за изборите след началото на щурма на Капитолия.

Силите на реда започват овладяване на ситуацията

Около 24 часа българско време бунтуващите се тръмпъри все още са обсадили сградата на Конгреса, но вътре вече няма техни хора. Ситуацията продължава да е напрегната и демонстрантите са готови за противопоставяне с полицията, която прави опити да възстанови периметъра около сградата. Според очевидци силите на реда са поизблъскали протестиращите малко назад.

Около 1 часа българско време постъпиха сведения, че силите на реда са започнали видими действия по овладяване на района и прочистване на Капитолия. До това време са били задържани поне 20 души, видени да бъдат отвеждани с пластмасови белезници на ръцете, съобщи Си Ен Ен.

По това време пристигна и първата група от 150 представители на Националната гвардия, за които бе съобщено, че са невъоръжени. Тогава и губернаторът Нортъм обяви извънредното положение.

По-късно, около началото на полицейския час, Си Ен Ен съобщи за смъртта на жената, простреляна в сградата на Капитолия.

Предупреждение: Видеото съдържа неприятни сцени.

Около 6 часа местно време, с началото на полицейския час, все още имаше отделни гнезда на неподчинение, но като цяло силите на реда владееха ситуацията, като успяха да прочистят моравата от западната страна на |Капитолия, съобщи екип на Си Ен Ен. Хората още са ядосани и крещят срещу полицаите, но се придвижват според техните инструкции.

Като цяло с настъпване на полицейския час тълпата се разпръсна, но около 6.25 часа местно време все още можеха да се видят струпвания на хора.

Заседанието на Конгреса продължава същата вечер

Нанси Пелоси
На снимката: Нанси Пелоси

Лидерите на Конгреса са споделили, че първо искат да видят ситуацията поставено под контрол, преди да вземат решение кога да заседават отново. Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси съобщи, че конгресът е решен да се събере отново вечерта, когато сградата е „свободна за ползване“, за да довърши утвърждаването на изборните резултати и победата на Джо Байдън.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!