Съвместно заседание на американския Сенат и Камарата на представителите за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено, след като редица депутати от Републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия. Тази среща на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали.

61 републикански конгресмени възразяват

Срещата беше прекъсната няколко минути след началото с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона. Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от този щат, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона. Според него той и още 60 колеги са подали възражението заедно.

„Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона“, каза Госар.

Сенаторът Тед Круз (Тексас) повтори възражението си. В Аризона новоизбраният президент Джо Байдън получава над 10 000 гласа повече от действащия американски президент Доналд Тръмп.

Сенатор Тед Круз /снимка: Уикипедия/

Съдилищата отхвърлиха осем дела от републиканци, които се опитаха да оспорят победата на бившия вицепрезидент в Аризона. Държавният секретар Кейти Хобс (демократ) заяви, че в Аризона няма нередности при гласуването.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, председателстващ сесията, попита дали възражението е подадено писмено, дали то е подкрепено от поне един член на Сената, както се изисква от закона.

Госар отговори утвърдително. След това в залата се чуха аплодисменти от някои от републиканските законодатели.

„Възражението е представено в писмена форма, подписано както от Конгреса, така и от сенатора, и е в съответствие със закона“, заяви Пенс, който според Конституцията на САЩ е председател на Сената.

След това Камарата на представителите и Сенатът се оттеглиха, за да разгледат отделно възраженията в продължение на два часа и да гласуват по тях.

Процедура по възражение

На събранието се приемат само писмени възражения. Те трябва да бъдат подписани от поне един член на Камарата на представителите и един от неговите колеги от Сената. Всяко такова възражение се подава след спирането на съвместното заседание за разглеждане и гласуване в горната и долната камара на Конгреса. В тези случаи те гласуват отделно. Ако поне една от камарите отхвърли протеста с обикновено мнозинство, той няма да бъде приет.

В момента Камарата на представителите е под контрола на демократите и те няма да подкрепят протеста срещу победата на члена на своята партия Джоузеф Байдън.

Предстоят още възражения?

По-рано републиканците заявиха, че възнамеряват да подадат няколко протеста по време на съвместната среща. Става дума за нарушения, които, според републиканците, са били извършени в щатите Уисконсин, Джорджия, Невада и Пенсилвания.

В същото време на двете камари се отделят не повече от два часа за обсъждане на всяко възражение. В миналото подобни сесии понякога са отнемали само около половин час, но настоящата среща може да се разтегне.

Междувременно протестите на привържениците на Тръмп ескалираха в открити бунтове и опити за проникване на Капитолия, което наложи евакуацията на лидерите на Конгреса. Назначен е полицейски час. Остава неясно кога ще продължи сесията за утвърждаване на резултатите от гласуването на Избирателната колегия.

В историята на САЩ подобни възражения са били разглеждани от Конгреса само два пъти: през 1969 и 2005 г. И в двата случая те са отхвърлени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!