На снимката: шведският премиер Стефан Льовен /източик: de24.news/

Докато Швеция се готви да се изправи срещу вероятно най-тежките седмици на пандемията от коронавируса, несъстоятелността в нейната стратегия за „мек подход“  дискредитира дори нейните лидери.

Доста от висшите държавни служители на Швеция прекараха голяма част от декември, опитвайки се да посеят сред населението идеята, че личната отговорност ще преведе Швеция през кризата с COVID.

На хората беше казано да избягват традиционните места за коледни събирания като молове – дори и да не са затворени – и да пропускат почивките в чужбина. Но се оказва, че дори да сте помогнали да се разработи стратегията, не е толкова лесно да се следва.

Нарушителите

Първият, който бе хванат, беше министърът на правосъдието Морган Йохансон, забелязан да прави късни коледни пазарувания в мол в Южна Швеция.

На снимката: Морган Йохансон

Йохансон се извини чрез социалните медии, като каза, че макар да е спазвал правилата, е бил „небрежен“ и „е трябвало да планира покупката по-добре“.

Следващият беше самият премиер Стефан Льовен. На 29 декември се появиха снимки, на които той купува подарък от централен мол в Стокхолм за жена си по-рано същия месец.

Шведският премиер Стефан Льовен, Швеция
на снимката: Шведският премиер Стефан Льовен

„С поглед назад, разбира се, сега се чудя дали подаръкът за Юла можеше да бъде поръчан навреме, вместо да става това“, каза той по-късно.

И накрая, и може би още по-свпечатляващо – Дан Елиасон, ръководителят на MSB, Шведската гражданска агенция за непредвидени обстоятелства /с функции доста сходни с тези на „Гражданска отбрана“ – бел. ред./, е почивал със семейството си на Гран Канария, което противоречи на препоръките – но не и на някой закон – разпространени от собствената му агенция срещу ненужните пътувания.

На снимката: Дан Елиасон

„Въздържах се от много пътувания по време на тази пандемия, но това конкретно сметнах за необходимо“, каза той на шведските медии при завръщането си.

Шамар в лицето

Липсата на извинение на много шведи им се стори особено дразнеща.

„Пропуснах 90-ия рожден ден на баба ми, 50-ия рожден ден на братовчед ми и сега 70-ия рожден ден на баща ми; не съм се прибирала от февруари и съм отложила работата – написа шведската писателка Ан-Хелен Лаестадиус в социалните мрежи – Да чуеш дефиницията на Дан Елиасон за необходимо пътуване е като шамар.“

Остава да разберем дали Елиасон – политически назначен – може да оцелее в бурята. Вътрешният министър Микаел Дамберг го покани на среща по-късно тази седмица, за да „обсъди ситуацията, която се е получила“, съобщи телевизионната служба.

Смъртността в Швеция започна да се покачва за втори път в края на есента и сега страната регистрира почти 9000 смъртни случая. Средната й седемдневна смъртност на милион граждани от 6,3 понастоящем попада между тази на Франция /5,1/ и Германия /7,9/. Настоящият процент в Обединеното кралство е сред най-високите в Европа – 9,1.

Във вторник държавният епидемиолог Андерш Тегнел каза на пресконференция, че пропускът в отчитането на данни през периода на празниците затруднява преценката как точно се развива ситуацията в Швеция и в цяла Европа в момента. Според него обаче е ясно, че в някои страни процентът на заразяване отново се повишава, а в Швеция здравните услуги били натоварени близо до капацитета на системата.

„Имаме и потенциално сериозна ситуация през следващата седмица с хората, които се връщат на работните места, и риск от по-нататъшно увеличаване на разпространението на болестта“, предупреди той.

Текст: „Политико“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук