Швеция вече не е уверена в стратегията си
Швеция не наложи тежки мерки срещу пандемията /Снимка: ozy.com/

Швеция, която реши да не се заключва по време на пандемията от COVID-19, регистрира днес 2 820 нови случая на коронавирус. По информация на агенцията за обществено здраве, това е най-високата бройка от началото на пандемията, съобщава „Гардиън”.

След тежки месеци на висока смъртност, в периода август-септември страната достигна ниско ниво на заразяване, като имаше и седмица с нулева смъртност от коронавирус. С това изглежда свършено. От агенцията предполагат, че през пролетта вероятно пикът е бил далече по-висок, но не е бил отчетен, тъй като по това време не са правени тестове.

Здравната агенция затегна препоръките за борба с пандемията в три допълнителни региона, включително най-големите шведски градове Стокхолм и Гьотеборг.

Швеция регистрира още седем смъртни случая, причинени от усложненията от коронавируса като общият брой достигна 5 934. Смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази в скандинавските съседи, но по-ниска от някои по-големи европейски страни, като Испания и Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!