Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка на фона на опасения за случаи на насилие по време на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, което е планирано за след седмица, съобщава CNN.

Улф заяви, че подава оставка по процедурни причини. На поста му застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации. Той не е посочва конкретно щурма на Капитолия като причина, но е посочил, че решението му е следствие на „случили се наскоро събития“.

Ситуацията в Съединените щати остава напрегната след размириците миналата седмица, когато петима човека изгубиха живота си. Съобщава се за арестувани, както и за разследвания на полицаи в Капитолия в търсене на отговор дали представители на органите на реда са били намесени или са показвали непорядъчна подкрепа към протестиращите.

JUST IN: Chad Wolf resigns after 14 months as President Trump’s acting Homeland Security secretary

Публикувахте от CNN в Понеделник, 11 януари 2021 г.

Америка гледа с тревожност към дните около полагането клетва на Байдън като президент след появата на нови обезпокояващи клипове, показващи насилие в сградата на Конгреса, в която привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха след като пробиха сигурността. Тръмп е обвиняван за подстрекаване на щурма.

Властите призовават гражданите да избягват да пътуват до американската столица за встъпването в длъжност на Байдън, което е на 20 януари. „Ако се страхувам за нещо, то е за нашата демокрация“, каза кметът на американската столица Мюриел Баузър и допълни: „Защото в тази страна имаме фракции, които са въоръжени и опасни“.

На фона на напрегнатата ситуация демократи в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт спрямо Тръмп като републиканци призоваха да не се стига до това в името на националното обединение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!