Левчев
На снимката: Владимир Левчев

Задължително е да се потърси строга отговорност от метежниците, които вчера се опитаха да погазят резултата от законния вот на президентските избори и да спрат утвърждаването в Конгреса на изборните резултати и победата на Байдън, коментира в свое интервю за „Дебати.бг“ българският писател и журналист Владимир Левчев. Според него  изглежда съмнително, че вчера охраната на сградата на Конгреса е била много по-хлабава, отколкото в периода на протестите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

„Това, което стана, беше шокиращо. Сградата на Капитолия е била атакувана (и изгаряна) само веднъж в историята, по време на войната с Британия през далечната 1812 г. А вчера сградата на Капитолия беше нападната от тълпа яростни и крайни привърженици на президента Тръмп, решени да спрат с насилие официалното приемане от Сената и Конгреса на изборната победа на Байдън и Харис… Имаше необясними пропуски в охраната. По време на демонстрациите на „Животна на черните има значение“ имаше тежко въоръжена полиция пред Белия дом. Не и сега. Въпреки агресивната реторика на някои от протестиращите“ – отбеляза журналистът.

Според Левчев президентът Тръмп отчасти е станал жертва на собствената си мантра за откраднатия вот. Той така упорито е повтарял това, че е подействал демобилизиращо на хора от електората на републиканците и те не са отишли да гласуват.

„В традиционно червената (т.е. републиканска) Джорджия двама демократи спечелиха изборите за сенатори на балотажа на 5 януари, според мен главно благодарение на това, че  Тръмп успя да убеди своите най-верни избиратели, че изборите в Джорджия (които самият той изгуби) са тотална измама. И така мнозина републиканци вероятно не са гласували“ – посочи той.

Левчев смята, че сега много по-добри шансове за следваща президентска кандидатура на републиканците има вицето на Тръмп, Майк  Пенс, който не се поведе по курса на шефа си и отказа да блокира процедурата по утвърждаване на изборните резултати.

По думите на писателя, сега България далеч не е така заплашена от подобни събития с характер на метеж, както е била в миналото, и това се дължи главно но факта, че страната е член на ЕС, където е „много по-трудно някой автократ да узурпира властта“.

Пълното интервю на Владимир Левчев очаквайте по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!