астероид

Астероидът „2009 JF1“ беше идентифициран от НАСА като „потенциално опасен“ и бе обявено, че е на „път за сблъсък със Земята“. Потенциалният сблъсък може да се случи на 6 май 2022 г. в 8:34 ч., съобщават чужди медии, цитирани от „Телеграф“.

Sentry е система за наблюдение, използвана от НАСА за наблюдение на опасност от сблъсъци между нашата планета и различни небесни тела. Чрез този инструмент агенцията е засякла въпросния астероид през 2009 г. и след това го е класифицирала като NEO или Обект Нова Земя; това означава, че е достатъчно близо до Земята, за да се счита за възможна заплаха.

„Някои астероиди и комети следват орбиталните пътеки, които ги доближават до Слънцето много повече от обикновено и по този начин и до Земята“, обяснява НАСА в изявление.

Според космическата агенция астероидът „2009 JF1“ трябва да има диаметър 13 метра. Сблъсък с такова небесно тяло може да предизвика експлозия, равна на тази, която причинява 230 килотона динамит, според експерти. Това е около 13 пъти по-мощен взрив от този на атомната бомба в Нагасаки /21 килотона/.

Възможността за такъв сблъсък със Земята обаче е 0,026 процента. Освен това НАСА проучва как да отклони траекторията на всички тези космически скали, които представляват заплаха за нашата планета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук