Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

В Столична община няма бедстващи хора. Ситуацията е овладяна. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в район Нови Искър по повод наводненията от вчера.

Осъществено е контролирано изпускане на водни количества от река Блато с отваряне на дигата към полето. „Целта е да се намали притокът и да се спре наводняването на дворове и мазета“, обясни кметът.

По думите й тепърва ще се описват щетите по наводнените в района къщи. Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Корило, за да възстановим движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут и също така да се работи в Мировяне за помагане на хората, заяви Фандъкова.

Тя съобщи, че в момента екипите се насочват в район Нови Искър, за да се издигнат диги и в Требич, където е кметът на район Надежда с екипите му, и там трябва да се направят диги.

Възстановяват маршрутите на автобуси 26, 27 и 29. По-рано днес автобусите се движеха по променен маршрут поради наводнени участъци на пътното платно

Кризисен щаб следи нивата на язовирите в цялата страна, където е необходимо има контролирано изпускане на водоемите. Обилните валежи поставиха в тежка ситуацията Западна и Северозападна България. На Северозапад 100 населени места останаха без ток. Екипите на енергодружеството отстраняват авариите, а работата ще продължи до възстановяване на захранването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!