Внушенията за манипулиране на изборите се опровергават само по един начин – с убедителни мерки от властта. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултации с ПП ГЕРБ по повод предстоящия вот.

Думите му бяха реакция към обвинения на председателя на Парламента Цвета Караянчева за  целенасочени внушения.

Внушенията, че, правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и Вие участвате в това“, каза Цвета Караянчева

„Нито електронно, нито гласуване по пощата може да бъде организирано в рамките на два месеца“ .Това заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев по време на консултациите. Той подчерта, че единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която да гласуват болните и поставени под карантина български граждани. По думите на Дончев „Няма лош дебат“, според когото

най-лошият вариант е изборите да „произведат политически резултат“, който не се приема от всички участници в тях

От своя държавният глава Румен Радев подчерта, че все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница, както и управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични.

Карантинираните ще гласуват с подвижни секции, а хората в отделенията за коронавирус в болниците – в урни, занесени им от медиците. По думите на Томислав Дончев хората от 250 или 300 екипа от подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани.

На въпрос от държавния глава какво става с обществената поръчка за покупката на машини за гласуване, Дончев отговори: „Не е редно да коментирам поръчки, в които не съм нито кандидат, нито възложител“.

Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълване на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите по време на кампанията.

По време на срещата бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани с транспорта, логистиката, съхранението и охраната на машините.

По-късно през деня президентът проведе консултации както с БСП, така и с ДПС.

„Гласуване по пощата е възможно, но трябва да върви ръка за ръка с активната регистрация, иначе ще си остане просто добро предложение“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при президента Румен Радев

Нинова подчерта, че опозицията в парламента също е готова да обсъжда промените в Изборния кодекс, след като от управляващата партия ГЕРБ заявиха, че ще предложат карантинирани и приели за лечение хора да гласуват с мобилна изборна кутия. Лидерът на опозицията отново припомни, че партията ѝ през годините е подкрепяла машинното гласуване, като гарант за вота, но решение на мнозинството е да остави и традиционните хартиени бюлетини в процеса като „отстъпление от този принцип“. От БСП се обявиха и против гласуване в два дни.

По време на консултациите с ДПС Карадайъ подчерта, че предстоящите избори са важни, защото произведеният резултат от тях трябва мобилизира общата енергия за „едни по-добри времена в нашата Родина“.

По най-дискутираната тема – машинния вот, Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно на машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот, което, според него, е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук