Реджеп Ердоган, Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен, Турция
на снимката: Реджеп Ердоган, Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес проведоха видеоконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Целта беше да се проучат възможностите за подобряване на отношенията между ЕС и Турция. ЕС подчерта „важността на устойчивата деескалация и по-нататъшното укрепване на изграждането на доверие“, заявиха Мишел и фон дер Лайен. Това е необходимо „, за да се даде възможност за по-позитивен дневен ред между ЕС и Турция. На срещата на върха на ЕС следващата седмица обаче ще бъде определен по-нататъшният курс, съобщават от Дойче Веле.

Според информация на ЕС ситуацията в Източното Средиземноморие е била обсъдена на виртуалната среща. Там Турция е в конфликт с Гърция и Кипър заради експлоатацията на големи запаси от газ. На срещата са били обсъдени и предстоящите преговори за разрешаване на конфликта за разделения средиземноморски остров – Кипър.

Лидерите са говорили и за положението на сирийските бежанци в Турция и „по-общата регионална ситуация“, включително конфликтите в Сирия и Либия. Фон дер Лайен и Мишел са обсъдили с Ердоган възможността за посещение на Турция след срещата на върха на ЕС следващата седмица.

След няколко месеца на напрежение в Източното Средиземноморие заради морските граници и запасите на природен газ, отношенията между Европейския съюз и Турция започнаха да се подобряват в края на миналата година. Заради газовия спор миналата година ЕС заплаши страната със санкции.

Посланието от турския президентски кабинет след видеоразговора обаче звучи не толкова помирително: не бива да се допуска срещата на върха на ЕС да се използва от Гърция и Кипър под предлог на „солидарност на Съюза“. Турция е ангажирана със стабилността и сътрудничеството в Източното Средиземноморие и ще запази тази позиция „въпреки всички провокации и агресивни действия“ от Атина и Кипър.

Сега страните от ЕС трябва да преценят дали и как могат да коригират отношенията си със средиземноморския си съсед Турция. Например, разговорите за разширяване на митническия съюз могат да бъдат възобновени или застоялият процес на присъединяване може да се използва като лост. Формално Турция все още е кандидат за членство в ЕС. И двете биха представлявали голям интерес за Турция, която е в сериозна икономическа и финансова криза.

Освен това, според информация от Брюксел, ЕС може да се съгласи да продължи да съфинансира доставките на около 3,7 милиона сирийски бежанци в Турция. Тук Анкара е обещала шест милиарда евро в пакта за бежанците от 2016 г., който сега е изразходван или вече е твърдо планиран. Засега обаче няма конкретни цифри за нов пакет с парични средства от Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук