Биков

Против видеонаблюдението сме, защото това отблъсква членовете на комисиите. Има възможност да откаже много хора, които освен че са притеснени заради пандемията, ще трябва да бъдат снимани и след това може да има и обвинения, че фалшифицират вота. Това коментира депутатът Тома Биков специално за ДЕБАТИ БГ по повод предстоящите избори.

Той акцентира, че проблемът в липсата на доверие при провеждането на изборите е, че изборното законодателство се използва за предизборна кампания, а не толкова липсата на електронно гласуване и невалидните бюлетини.

Дистанционното електронно гласуване ще наруши доверието в изборния процес. То не се прилага никъде в Европа поне в този вид. Ще помогне за контролиране на вота заради липса на гаранция. По същата причина не беше въведено и гласуване по пощата.

Според Биков броят на сбърканите протоколи се е увеличил след въвеждането на гласуване с преференции, а случаите на драскани протоколи са заради такива, които са били сгрешени, но в последствие – оправени.

Те са заради хората, които ги попълват, правят го един път на 4 години и не са специализирана администрация. Изборите в България се правят от около 100 хиляди души от всички основни политически сили.

Той очерта и основните приоритети на ГЕРБ в предизборната програма – икономическа трансформация, която предстои, не само в България, но и в Европа, свързана със Зелената сделка и промяната на икономическия модел в целия ЕС. Но преди всичко основна цел е възстановяването на политическия диалог.

Чрез него ще се опитаме да направим по-дълбоки реформи. В сектори като енергетика и здравеопазване би трябвало да има консенсус. Само това гарантира, че ако едно правителство направи по-дълбока реформа, следващото няма да ги отмени.

Той даде пример с периода през 1997-маи 2001-ва, когато е била последната „дълбока реформа“ в здравеопазването.

Тогава управляващата партия имаше 137 депутати, сега ние имахме 97 – т.е важно е доколко избирателите ти дават мандат за дълбоки реформи

Биков заяви, че не се предвижда и „самоцелното съкращаване на администрацията“, защото в някои звена има нужда от 50% съкращение, а в други – има дефицит на кадри. Именно раздутата администрация е залегнала в програмата на ГЕРБ като част от електронното управление.

Има системи, където заплатата е 800 лв. Ако искаме да получим добро административно обслужване, трябва да намерим качествени кадри, а това става през достойно възнаграждение.

Депутатът на ГЕРБ засегна и темата със съдебната реформа. Според него тя не е се осъществила, защото не са имали мандат за Велико народно събрание.

Има формации, които твърдят, че това им е основен приоритет, но ги чакам да видя как след изборите ще говорят с мутрите и мафиотите за съдебна реформа, понеже сега ни наричат мутри и мафия. Но утре ще трябва да ги подкрепим за промените в съдебната власт. Така че призовавам малко по-спокойно, добави той.

С кого биха се коалирали ГЕРБ, защо най-логичното решение е Борисов да е следващ премиер при съставяне на мнозинство; как ще повлияе пандемията на изборната активност и ще има ли политическа криза на 5-ти април – четете в цялото интервю ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук