Гордана Силяновска и Стево Пендаровски
Гордана Силяновска и Стево Пендаровски/Снимка: БТА

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония, предаде БТА.

Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20, а за Пендаровски 20 процента от участвалите в първия тур на президентските избори гласоподаватели, при избирателна активност от 49,93 процента.

В надпреварата между кандидатите в албанския политически блок, издигнатия от коалиция „Европейски фронт”, начело с ДСИ Буяр Османи и кандидатът на коалицията на албанските опозиционни партии „Заслужава си” Арбен Таравари, резултатът е в полза на Буяр Османи – с около 35 хиляди гласа.

Максим Димитриевски, издигнат от движението ЗНАМ получи 9,04 процента от гласовете, а кандидатът на Левица Биляна Ванковска, която получи 4,57 процента от гласувалите заяви, че за нея е гласувал „авангардът”, а хората очевидно все още не са на етапа на визията, която им е предложила в програмата си.

На 8 май, заедно с втория кръг на президентските избори в Северна Македония ще се гласува и за парламент на страната.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук