данни избори

Софийският административен съд отмени указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април. Това съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“.

В мотивите на съда се посочва, че изборното помещение е обществено и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК – гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес. Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите, не могат да го заснемат.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов посочи, че заснемането и излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля и ще направи по-трудни манипулации като обявяване на редовни бюлетини за невалидни и съставяне на грешни протоколи.

Функцията за видеонаблюдение ще бъде добавена на платформата “Ти броиш”. Това каза още Христо Иванов в предаване на живо в социалните мрежи.

“Приложенията на “Ти броиш” са налични за сваляне. Цялата тази армия от над 11 000 застъпници, наблюдатели и политически представители от други организации, ще могат в нощта на изборите да си включат смартфоните и да предават пряко процеса на броенето на бюлетините – нещо, което в България не се е случвало. Всеки, който иска да види как се преброява неговият глас, може да отиде в сайта “Ти броиш”, да види секцията, в която е гласувал, и да проследи как се броят гласовете”. Това заяви Ивайло Мирчев, водач на листата в Бургас и кандидат в столичния 24 МИР.

Определението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!