концентрационен

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който излежава две години и половина затвор в колония извън Москва, заяви днес, че е затворен в „истински концентрационен лагер“.

„Трябва да призная, че руската затворническа система успя да ме изненада. Нямах представа, че е възможно да се създаде истински концентрационен лагер на 100 км от Москва“, публикува Навални в Инстаграм заедно със своя снимка в близък план на подстриганата си коса.

Той добави, че е в наказателна колония No2 в град Покров във Владимирска област.

Навални трябва да прекара там 2,5 години, тъй като изтърпя една година под домашен арест по време на предварителното следствие по делото „Ив Роше”.

Досега, точното местонахождение на Навални беше неизвестно. Миналата седмица неговият юридически екип заяви, че е преместен от затвор близо до Колчугино и че не им е казано къде е отведен.

Припомняме, че 44-годишният Навални, един от най-изявените критици на президента Владимир Путин. Той беше вкаран в затвора по-рано тази година с решение на Симоновският съд в Москва. Тогава условната присъда на опозиционера от 3,5 години по делото „Ив Роше”, беше заменена с ефективна.Това се случи поради нарушаване на условията за условно освобождаване, докато той се възстановяваше в Германия от отравяне с нервно-паралитичния агент „Новичок”.

Алексей Навални прекара месеци в Германия, възстановявайки се след отравяне с “Новичок”. В резултат на отровата той колабира при полет в Сибир през август миналата година. Макар Русия да отрича да е замесена в този акт, Навални твърди, че отравянето му е наредено от Путин. След възстановяването си той се върна в средата на януари в Москва, където беше арестуван. Това предизвика вълна от протести в цялата страна.

Тогава Западът остро осъди решението на съда като политически мотивирано и заплаши да наложи сериозни санкции на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!