AstraZeneca тромбози

Безопасна ли е ваксината на Астра Зенека? Това е въпросът, който в момента целият свят си задава след появилата се информация за няколко случаи на смърт вследствие на тромбоза при получили ваксината хора.

Именно и този въпрос стоеше сред водещите заглавия на Би Би Си, една от най-известните медии във Великобритания, чието дело е и ваксината. По-късно през деня обаче, след като стана ясно, че едни от най-големите страни в ЕС, сред които Франция, Германия, Италия и Нидерландия, временно спират ваксинацията с Астра Зенека, заглавието на материала беше сменено на далеч по-сигурния въпрос „Какво представлява ваксината на Астра Зенека?”.

Макар и във Великобритания да имат доверие на своята ваксина и кампанията там да продължава, в момента едва ли някой е способен да отговори на въпроса дали препаратът на Астра Зенека е безопасен. В статията обаче се посочва, че няма изказано твърдение за обратното.

Посочва се също, че ръвните съсиреци могат да се появят естествено и не са необичайно явление. Към 10 март има 30 съобщения за съсиреци сред почти пет милиона души, получили ваксината в цяла Европа – по-малко от броя, който може да се очаква да се случи естествено.

Европейската агенция по лекарствата (EMA), Световната здравна организация и британският регулаторен орган твърдят, че ваксината е безопасна за прилагане, пишат от Би Би Си. Същевременно днес ръководителят на Световната здравна организация заяви, че експертите на агенцията за безопасност на ваксините ще се срещнат във вторник, за да обсъдят ваксината на AstraZeneca, след като редица страни спряха употребата й поради опасения от образуване на тромби. Междувременно обаче от там призоваха страните да продължат да използват ваксината.

Европейската агенция по лекарствата от своя страна заяви, че ще проведе „извънредна среща“ в четвъртък по отношение на ваксината на AstraZeneca, добавяйки, че ползите от нея все още надвишават рисковете.

Макар преди месеци ваксината да беше афиширана като една от най-безопасните заради познатия метод, който се използва при нея, доверието на държавите в препарата беше разклатено след няколко случая на смърт, предизвикани от тромбоза. Данните на Астра Зенека показват, че сред 17 милиона души в Европа, получили поне една доза от ваксината, има 37 случая на хора, които са развили кръвни съсиреци.

Дали ваксината е безопасна и могат ли няколкото десетки смъртни случая след ваксинация с препарата да бъдат сравнени с над 2 милиона смъртни случая от вируса? Това са въпроси, на които едва ли някой би могъл да отговори с пълна категоричност, но понякога числата могат да ни кажат много. Макар Европейската комисия по лекарствата да продължава проучванията н ваксината от там продължават да твърдят, че ползите от ваксината надвишават рисковете от странични ефекти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!