Антоанета Цонева Кадър: БНТ
Антоанета Цонева Кадър: БНТ

Успех за нас е, че запазваме устойчива тази коалиция, с която бяхме в управлението. Това каза по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева по повод подписаното от лидерите на коалицията споразумение за общо участие на предсрочните парламентарни избори и европейските избори.

За нас стратегическата цел е да можем да защитим важните за нас приоритети, искайки отново доверие от избирателите. Тези приоритети са благосъстоянието на хората, повишаване на техните доходи, върховенство на закона и конкурентна среда, която може да модернизира страната. За 2023 г. чуждестранните инвестиции нараснаха с 30% до близо 7 млрд. лева. Бяхме повели страната в правилната посока, а в момента спираме, заяви Цонева.

В отговор на въпрос тя поясни, че на първо място в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за европейските избори дипломатът Стефган Тафров. Преговорите за листите продължават. Сред водачите на листи ще има представители от всички партии, които са в коалицията, посочи депутатът.

При съставянето на служебното правителство имахме много силни критики към двамата министри, които основно отговарят за провеждането на изборите – министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление. Оттук нататък МВР следва да ускори и динамизира своята работа и да обяви пред обществото какъв е планът им за ограничаване на порочните практики като купуване на гласове, подчерта Антоанета Цонева.

Министърът на електронното управление трябва да предприеме всички действия по сертификацията на машините, за да не се случи това, което се случи на първия тур на местните избори – гласуването с машини беше забранено и 500 000 бюлетини бяха обявени за недействителни, добави тя.

Притеснява ме и че разпределението на ръководните назначения в секционните комисии е 80% за ГЕРБ и ДПС. Моят призив е да се опитваме да спазваме някакво приличие и баланс. Това поведение на Централната избирателна комисия е изключително недалновидно в тази ситуация, заредена с напрежение и противопоставяне, каза още Антоанета Цонева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук