На снимката: премиерът Бойко Борисов

По време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов призива лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да поеме своята отговорност. Ако задачата се окаже прекалено трудно, решението не са нови избори, а свикване на Велико народно събрание.

Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите. С над половина милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи, или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. За това най-колегиално го моля, да започнат да си правят състава на правителството, коментира той.

По думите му за него е важно да има стабилно управление на държавата, а бизнесът да е спокоен. Той  подчерта, че партиите, които досега бяха в опозиция, се сринаха.

Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсва нещо. Готов съм да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят, допълни премиерът

Според Борисов всички омаловажат успеха, който е постигнат. Изрази и съжаление, че патриотичният фронт е разединен и затова не е в парламента.

Ние с нашия опит и експертиза, и с 10% убедителна победа, сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност от другите политически партии. Дори някои стигат до там, че след като похарчихме 150 милиона, изпитват неудовлетвореност и изпитват желание за още нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива, заяви Борисов

Според него всички анти-ГЕРБ, анти-СДС имат възможност за огромно мнозинство в парламента. Ако не го направят това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват.

Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение,

Нали всички говорихте за Велико Народно събрание, за мажоритарни избори, нека президентът Радев – неговият проект за конституция да внесе. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто, предложи премиерът.

Според окончателните данни от преброяването на протоколите от изборите, които се проведоха в неделя, за ГЕРБ като най-голяма политическа сила са гласували над 800 000 българи. Вотът, предизвикан от миналогодишните протести пък, противно на очакванията не се оказа толкова убедителен. Общо обединението „Демократична България” и коалицията „Изправи се! Мутри вън”, които бяха от най-дейните партии по време на антиправителствените протести, събраха малко над 400 000 гласа.

Резултатите показват, че ГЕРБ води с 26.18%. „Има такъв народ” са втори с 17.66%. БСП са трети с 15.01% от гласовете, следвани от ДПС с 10.49%. Пети остават „Демократична България” с 9.45% от гласовете. Шестата политическа сила в новия парламент е „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.72% на сто от вота на избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!