ГЕРБ ще предложи свое правителство въпреки малките му шансове да бъде подкрепено в следващия парламент. То ще бъде не като политически знак, а като правителство, което от ден първи би могло да работи. Това обяви досегашният вицепремиер Томислав Дончев по време на пресконференция. На нея отсъстваше лидера на партията Бойко Борисов, а като причина за това беше отбелязано „серия от разговори“.

Той акцентира, че ГЕРБ е политическата сила, която е спечелила вота.

„Победителят е един, откъдето и да го погледнете – като брой на гласовете, като това кой е на първо място по общини, области, брой народни представители. Най-важното е, че това е победа въпреки всичко – въпреки горещото политическо лято миналата година, въпреки ефекта на изхабяването, въпреки пандемията, въпреки икономическата криза, въпреки опитите да бъдем омаскарени, въпреки тоталната консолидация на няколко политически сили, които споделят единствено целта да изметат, да махнат някого“, каза Дончев.

Според него българските граждани са дали „сложна задача“ на политиците.

„Опитите да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена някаква конструкция, обикновено завършват с неуспех“, каза още Томислав Дончев, според когото

Властта тежи. АКО имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака“.

Бившият външен министър Даниел Митов, който отскоро е член на ГЕРБ и депутат от партията, обяви, че изборите са коректно проведени.

„Трябва да е ясно, че никой не може да оспори легитимността на изборите. ГЕРБ спечели тези избори категорично, с огромна преднина пред втория, и не може да бъде заобикаляна при съставянето на правителство. Такива опити могат да доведат страната до криза“, смята Митов.

По думите му от Европейската народна партия изразявали учудване, че техни членки в България се опитвали да „вкарат комунистите през задната врата“.

Здравният министър Костадин Ангелов, който също беше избран за депутат от ГЕРБ, определи изборите като перфектни, както и кампанията по ваксинирането на членовете на СИК.

След окончателните данни от ЦИК стана ясно, че ГЕРБ ще има 75 депутати с резултат 26,18% от гласовете. Гласувалите за партията на Бойко Борисов е подкрепена сс 800 000 българи, което е около 1/3 от гласовете спрямо изминалите избори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук