дата за избори

Излязоха окончателните данни от преброяването на протоколите от изборите, които се проведоха в неделя. Така от данните на ЦИК става ясно, че за ГЕРБ като най-голяма политическа сила са гласували над 800 000 българи. Вотът, предизвикан от миналогодишните протести пък, противно на очакванията не се оказа толкова убедителен. Общо обединението „Демократична България” и коалицията „Изправи се! Мутри вън”, които бяха от най-дейните партии по време на антиправителствените протести, събраха малко над 400 000 гласа.

данни

При гласували общо 3 254 899 българи(по данни на ЦИК) по време на парламентарните избори най-голяма част от хората – 837 671 са гласували за коалицията ГЕРБ-СДС. На второ място е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, която получи и най-голяма подкрепа от сънародниците ни зад граница. Общият брой на гласувалите за формацията е над половин милион – 564 989. Трета политическа сила е БСП, която е получила 480 124 гласа. ДПС и „Демократична България” са със сходен брой гласове – съответно 335 701 и 302 270. Последната партия, която влиза в парламента е коалицията „Изправи се! Мутри вън!”, като за нея са гласували 150 921 българи.

Резултатите от изборите показват, че макар ГЕРБ да е победител с общо 26,18% от гласовете, доверието в партията отбелязва значителен спад. Такава тенденция се забелязва при всички партии на статуквото. За сметка на това в Народното събрание тази година влизат 3 нови партии – „Има такъв народ” с 17,66%, която е и втора политическа сила, „Демократична България” с 9,45%, както и „Изправи се! Мутри вън!” с 4,72%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук