Кадиев икономика
На снимката: Георги Кадиев

Икономиката ни би трябвало да има достатъчно ресурс, за да върви в правилната посока, независимо от правителството. Това коментира специално за ДЕБАТИ БГ бившият заместник-финансов министър Георги Кадиев.

Поводът е изказването на премиера Бойко Борисов в нощта на вота. След обявяване на прогнозните резултати, той имаше живо включване в социалната мрежа Фейсбук, в което предупреди, „Да, и без петел ще съмне. Но имате ли по-опитен от мен? Имате ли някой, който се е справил с три кризи – финансово-икономическа, мигрантска и пандемия? Нямате хора, нямате експерти, трябва да се учите“.

По думите на Кадиев следващото правителство не трябва чувствително да променя данъчната политика или да ограничава икономическата активност с определени закони, защото това може да повлияе в лоша посока.

Очакванията са ми икономиката да расте тази година. Прогнозата на Световната банка е 2.5%, a на МВФ – 4.4%. Би било истинско престъпление, ако следващото правителство направи така че икономиката да тръгне в обратна посока и БВП започне да се свива.

Кадиев акцентира, че по отношение на управлението на икономическата ситуация по време на криза, независимо че сме в бюджетен дефицит първите три месеца, ситуацията към момента е добра.

В икономиката има инертност – колкото и лошо правителство да дойде, тя нито ще се сгромоляса за един ден, нито ще се възроди за един ден. Ще има месеци, в които  инертността ще я води в правилната посока.

Експертът предупреждава, че най-лошата стъпка ще е следващото правителство да приеме мерки, които всъщност пречат на икономиката. Мнението му е, че това, което е най-важно на първо време, е да се изкорени корупцията, а на второ място да спре икономическият натиск върху фирми.

Какви са най-спешните мерки, които трява да се предприемат във финансите на страната; ще се реализира ли административата реформа и очаква ли се политическа криза – четете утре в цялото интервю с Георги Кадиев на ДЕБАТИ БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук