Евгений Дайнов е роден през 1958 г. Родният му град е Пловдив, но по-късно се премества да живее в София.

Дайнов е професор в НБУ и действащ политолог. Висшето си образование завършва в най-стария университет- Оксфорд, през 1978 г. Магистърската му степен е по модерна история.

Работил е като главен редактор е на списание „The Insider“, директор на Центъра за социални практики в София и е професор по политически науки в НБУ.

Припокриха ли се резултатите от изборите лично с вашите очаквания и какво Ви изненада най-много?

Това, което смятам, че беше очаквано е, че ВМРО, въпреки  истерията срещу нашите братовчеди в Северна Македония, не успя да мине 4-процентовата бариера. Дори и да са по-първични, българите не са чак толкова агресивни и фашизирани, колкото ВМРО си представяше. А ВМРО минаха границата на приличието и си плащат за това.

Другото очаквано беше, че социолозите тежко подценяваха възможността хората да гласуват за Демократична България . Това вече се е случвало – през 2014г. също тежко подцениха гласовете за Реформаторския блок. Социолозите имат някакъв „бъг“ що се отнася до тези партии. Виждате, че Демократична България спечели много повече от прогнозираното. Но аз лично не очаквах да задминат ДПС. Очаквано беше и, че и трите партии на системата – ГЕРБ, БСП и ДПС, ще бъдат наказани от хората. Това бяха очакваните неща.

Неочаквано беше, че масовите заявки за гласуване за партията на Слави Трифонов, се превърнаха в реални гласове. Обикновено такъв тип нови формации, без партийни структури, не успяват да превърнат симпатиите към себе си в реални гласове. Но Слави Трифонов го направи и крайно неочаквано зае второ място. Това беше най-голямата изненада.

Също леко неочакван е и резултата на ДПС. Защото, забележете, ДПС вече няма конкуренти на собствен терен. Няма го Касим Дал, няма го Лютви Местан. ДПС обаче не успя да се възползва от липсата на вътрешни конкуренти. Там нещо става от миналата година, след масовото плажуване на Росенец. Тъй като пътувам много из страната, вижда се, че нещо се случва с ДПС, че нещо се е счупило. Въпреки това, аз очаквах, че на тези избори, липсата на вътрешни конкуренти ще компенсира това брожение сред електората на ДПС.

Макар че ГЕРБ победи на тези избори, в изборната нощ Бойко Борисов имаше вид на човек, претърпял тежко поражение. Защо ГЕРБ и БСП изгубиха по около 1/3 от избирателите си?

Относно БСП, най-простото обяснение е, че преди три години, Корнелия Нинова не разбра нещо, което всички анализатори вече знаехме. Че европейците все повече ще гласуват за зелени, червени и розови идеи. Корнелия Нинова не разбра това нещо. И точно, когато в Европа плъзваха тези идеи, към които тя с лекота можеше да се присъедини, тя тръгна по друг път. Да говори за традиционни ценности, традиционни полове , да громи Истанбулската конвенция, джендърите, либералите, левичарите и т.н. Левият лидер громеше либерали и левичари. Това е нелепо, а и не му е времето. Тези настроения на омраза към различните, още от 2018 г. започнаха да губят почва у нас.

Що се отнася до ГЕРБ, ако бях в щаба на Бойко Борисов в момента, мисля, че бих видял това, което се е случвало в бункера на Хитлер през април 1945 г. Хора, напълно загубили връзка с реалността, които продължават да имитират, че са вождове, но треперещите им ръце показват, че знаят, че всичко е свършило. Това видяхме в нощта на изборите от Бойко Борисов. Може би преувеличавам за Хитлер в бункера, но със сигурност видяхме нещо подобно на Тодор Живков на последния пленум на БКП. Сигнали, че точно неговият тип българи се обръщат срещу него имаше още от 2018 г. Още тогава, хората от малките градове и селата, които до скоро се гордееха, че гласуват за Бойко Борисов и виждаха в него свой представител, му бяха обърнали гръб. Паралелно с това, миналата година големите градове избухнаха в откровен бунт срещу него, а той вече беше загубил опора. И тъй като той отказа, както и Корнелия Нинова, да види реалността, такава каквато е, защото е ограден от лакеи, не можа да види какво реално се случва. И съответно, не можа да реагира адекватно. Затова и изглеждаше по този начин в нощта на изборите, въпреки че би трябвало вече от две години да е наясно, че има проблем с подкрепата.

Защо Слави Трифонов, който няма нищо общо с политиката, и по-скоро е нейна карикатура, спечели толкова много гласове? И, особено интересно е, как спечели вота в чужбина?

Може да се обясни защо, но по-трудно в да се обясни защо в такъв мащаб. Отговорът е в малките населени места. Аз живея на такова място и редовно обикалям из България и говоря с хората. В Дряново, Елена и Велико Търново, например, са ми казвали – срам ни е от Бойко Борисов, но всички други са крадци. И ще гласуваме за Слави Трифонов. Причината е, че се чувстват представени от него, както преди това се чувстваха представени от Бойко Борисов. И Бойко- селянче, наше момче и Слави – селянче, наше момче. И те прехвърлиха своето искане да бъдат представени от Борисов към Трифонов. И това, до голяма степен обяснява защо „Има такъв народ“ е втора сила.

Това което се случва в чужбина, а и в България сред по-младите групи, е че тези хора не припознават сегашните политически лидери като личности, които биха могли да ги разберат. Под млади имам предвид тези българи от 35г надолу. Те обаче си внушават, че Слави Трифонов би ги разбрал. Другото е, че когато си в чужбина, много бързо губиш връзка с това, което реално се случва в България. Това обяснява, до голяма степен вота в чужбина.

В тази връзка, Слави Трифонов отказа каквито и да било политически изяви по време на предизборната кампания, което беше доста коментирано и спорно решение. Печеливша тактика ли беше това според Вас?

Очевидно. Може би, покрай него са се събрали доста умни хора, които не си внушават неверни неща и могат адекватно да анализират ситуацията. Според мен, той разбра, че голямата му сила  е, че не прилича на останалите политици. И затова отказа да ходи по различни студия и да се кара с тях. И се оказа прав.

Очаквате ли в този парламент да се сформира реформаторско мнозинство, което да върне страната ни към демократично и европейско развитие?

Не. В най-добрия случай, минимален шанс има да се събере мнозинство в правителство, което да свърши няколко належащи неща. Да промени избирателния кодекс и да престане да лишава българите от право на глас. И след това да се саморазпусне и да отидем на нови избори. Това е най-добрия вариант. Има хипотетичен вариант, но не мисля, че ще се случи,  ГЕРБ, БСП и ДПС да формират мнозинство. Лично аз не виждам вариант това да стане, макар че интересът на ДПС е да влезе във властта. Те вече го заявиха. Интересът на ГЕРБ е да се закачи за БПС и да ги унищожи. Така, както досега унищожи всичките си партньори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук