Мая Манолова Изправи се! Мутри вън!
На снимката: Мая Манолова

От „Изправи се! Мутри вън!“ ще търсят подкрепата на „Демократична България“ и на „Има такъв народ” за действия, свързани със съдебната реформа. Това заяви днес на брифинг на площад „Славейков” Мая Манолова, която говори и за някои от първите законодателни предложения, които партията ще направи.

„Българските граждани отредиха на „Изправи се! Мутри вън!“ значимата роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите, затова първите проекти за решения и законопроекти ще бъдат насочени именно към тях, към българските избиратели и за изпълнение на ангажиментите, които поехме в рамките на предизборната кампания“, каза Манолова. Също така ще проверим големите обществени поръчки. Ще направим конкретни предложения за промени в Закона за обществените поръчки. А също така и концесиите. Освен концесията за Летище София ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства – това са концесиите за злато, цветни метали, кариерите“, каза още Манолова.

Първи предложения на партията

Първият закон, който ще настояват да бъда отворен, ще бъде Законът за извънредното положение.

„В него ще направим предложения за конкретни текстове, свързани с еднократна помощ на микропредприятията, а именно всички, които са засегнати от ковид кризата, имат оборот, намалял с повече от 30%, да получат по една депутатска заплата в размер на 7000 лв. За останалите, засегнати от ковид и с намалени обороти ще предложим държавата да поеме процент от техните постоянни разходи, което е и европейска практика, т.е. да бъдат подкрепени не само затворените по време на локдауна сектори, а всички, които са претърпели загуби в резултат на пандемията за определени най-тежко пострадали сектори като туризъм, транспорт ще предложим до края на тази година да бъдат опростени половината от дължимите осигуровки”, добави Манолова.

Мая Манолова обяви, че партията ще внесе и закон за отнемане на персоналните автомобили на депутатите и министрите, както и промени в изборното законодателство, свързани с промяна на състава на ЦИК.

Ще проверим Националната програма „Енергийна ефективност“ и решенията на Министерския съвет за раздаване на пари, както и големите обществени поръчки, каза още Манолова. От партията ще предложат и промени в Закона за обществените поръчки.

Относно изявлението на председателя на БСП „Изправи се! Мутри вън!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да се обединят срещу концесията на летище „София“, Манолова заяви, че БСП и всички парламентарни групи ще имат възможност да подкрепят решението за Комисията за ревизията, както и кои сделки и концесии да се включат в работата й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук