Иванов избори
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

В момента не водим преговори с никого. Ако господин Трифонов има предложение към нас, ние ще се отнесем с уважение към него, въпреки че съм скептичен такава формула да е възможна. Затова ние се готвим да отидем на честни и свободни от Борисов избори. И тогава да реши народът кой и как иска да го управлява. Най-вероятно вървим към нов парламентарен вот, така се случва демокрацията, това е нормално. Това заяви пред бТВ съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„Ако след оставка на Борисов се появи някой от вносителите и даде формула, и конструкция, която може да ни убеди, че може да се свърши останалото, което трябва да се свърши от парламента, ние ще го разгледаме сериозно и отговорно. Силно съм скептичен, че това ще стане възможно в този парламент. Има сценарий да отидем на нови избори. Дайте да не се плашим от демокрацията и от това да питаме хората за решения”, каза още Иванов.

Той е категоричен, че ДБ няма да приеме експертен кабинет. „Няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта”. Иванов подчерта, че от партията няма да приемат и мандат с БСП.

Свършва епохата „Борисов”, приключва, добави още председателят на „Да, България”. „Страната може да започне да диша по-свободно“, каза още той.

Резултатите са обнадеждаващи, защото не просто са по-високи, а тяхната структура говори за нова коалиция на средната класа, на активни хора в страната и чужбина, насочени към нашите ценности, които изповядваме – свобода, законност и демокрация, добави Иванов.

Основана задача ни е да излъчим парламентарна група с висока степен на организация. Да се борим ефективно за резултати от гледна точка на нашите каузи. Да покажем способността си като общност да се движим в една посока. Посланията ни не са популистки, честно признаваме проблемите и за да рискуват хората да гласуват за промяната, за която говорим, това поставя по-висок праг на демонстриране на последователност. Очаквам да покажем, че този път това, което сме говорили ще го изпълним. Това, което сме говорили не е предизборен трик, подчерта Христо Иванов.

Иванов каза още, че пред партията му стои предизвикателството да се преодолее „тежката сянка на трика, който се случи през 2014 г.“ (бел. ред. тогава въпреки предизборните си обещания „Реформаторски блок“ се коалира с ГЕРБ). Той обясни, че този път няма да има трикове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!