Дълъг, за почитателите на Галактиките малко бавен, но успешен е пътят на човека в изследването на Космоса. Научните постижения на света започват от Юрий Гагарин, минават през първия робот, кацнал на комета и стигат до първия човек, стъпил на Луната. Всички тези научни и технически успехи са плод на космическите изследвания на различни държави през миналия век. Стартът е на руснаците през 1957 г.

1957: „Спутник“ и стартът на студената война в Космоса

Москва изстрелва първия сателит „Спутник 1“ на 4 октомври 1957 г. Така бившата СССР въвежда и Космоса в Студената война. На алуминиевата сфера с размер на плажна топка й отнема 98 минути, за да обиколи Земята и да изпрати първото съобщение от космоса. Тогава то е под формата на прости радиосигнали, които звячат така: „бип-бип-бип“. Месец по-късно „Спутник 2“ излита с първото живо същество, обикалящо изцяло около Земята. В сателитната летяща алуминиева ракета е настанено малко улично куче на име Лайка. Гальовното четириного за нещатие умира след няколко часа полет. Тялото му дълго е изследвано от учени за установяване на причините за неговата смърт.

1961: 108-те минути на Гагарин в Космоса

На 12 април 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса. Космонавтът успява да завърши единична 108-минутна обиколка на борда на „Восток-1“. Двадесет и три дни по-късно Алън Шепърд става първият американец в космоса, когато прави 15-минутно пътуване.

На 16 юни 1963 г. космонавтът Валентина Терешкова става първата жена с полет в Космоса. Необходими са цели 40 години, за да се присъедини към старите космически съперници от Студената война трета държава – Китай.  Тя изпраща Янг Лиуей в околоземна орбита „Шенжоу 5“.

1969: Да се разходиш на Луната

Американският астронавт Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на Луната. На 21 юли 1969 г. Армстронг полага крак върху неравната повърхност на най-голямата звезда.  Бъз Олдрин се присъединява към него 20 минути по-късно. Между 1969 и 1972 г. 10 американски астронавти стъпват на Луната. Техните полети са част от програмата „Аполо“ на НАСА.

1971: Космическа станция

Съветският съюз установява първата орбитална космическа станция „Салют 1“ на 19 април 1971 г. Следва друга руска космическа станция „Мир“. Тя е върната на Земята през 2001 г. след 15 години в орбита. Изграждането на все още действащата Международна космическа станция (МКС) започва през 1998 г. Най-голямата изкуствена конструкция в космоса, тя обикаля около Земята 16 пъти на ден.

1976: САЩ покорява Марс

Американският космически апарат „Викинг 1“ става първият, който успешно се приземява на Марс. Това се случва на 20 юли 1976 г.. Космическото успройство успява да изпрати обратно към Земята изображения на Червената планета. Роботът „Опортюнити“ изследва Марс между 2004 и 2018 г., а роувърът на НАСА „Кюриосити“ все още е активен там. На Марс са изпратени около 40 мисии, повече от половината от които обаче за съжаление се провалят.

1981: Космическа совалка

Американската космическа совалка „Колумбия“ е първият пилотиран космически кораб за многократна употреба. Той прави първото си пътуване на 12 април 1981 г. Следват го „Чаленджър“, „Дискавъри“, „Атлантис“ и „Ендевър“, които обслужват  совалката до 2011 г., когато програмата приключва. Оттогава до днес учените от САЩ зависят от Русия да транспортира астронавтите им до космическата станция. Две американски совалки бяха почернени с неуспешен полет и смъртта на 14 астронавти –  „Чаленджър“ през 1986 г. и „Колумбия“ през 2003 г.

1990: Хъбъл на 547 км над Земята

Хъбъл е първият космически телескоп, изведен в орбита на 25 април 1990 г. Телескопът се отдалечава на 547 километра над Земята. Той е веролюционното откритие за астрономията, като позволява на учените да наблюдават безпрепятствено планетите и далечните звезди и галактики.

2001: Разходка в Космоса за 20 млн. долара

На 28 април 2001 г. италианският американски мултимилионер Денис Тито, 60-годишен, става първият космически турист в света. Той плаща на Русия 20 милиона долара, за да остане на кратко Космическо пътешествие за осем дни. Като цяло седем космически туристи са предприемали руски полети до Космоса. Американската компания SpaceX планира да стартира първата си мисия за космически туризъм в края на 2021 година.

2008: SpaceX

SpaceX става първата частна компания, която успешно изстреля ракета в орбитата на Земята през септември 2008 г. Нейният товарен кораб „Драгон“ стана първият търговски космически кораб, полетял през май 2012 г.. След това SpaceX завладя пазара за сателитни изстрелвания със своя „Фалкон 9“. SpaceX планира две други пилотирани изстрелвания за НАСА до Космоса през 2021 г. Очаква се на 22 април SpaceX да излети от Флорида с френски, американски и японски астронавти.

2014: На 500 млн. км от земята

Европейската космическа агенция постави миниробот „Фила“ на опашката на комета. Миниатюрното устройство се отдалечи на повече от 500 милиона километра от Земята на 12 ноември 2014 г. Той беше част от мисия, целяща да изследва произхода на Слънчевата система. Изкуственият обект, който е най-отдалечения от Земята досега, е безпилотният американски космически апарат „Вояджър 1“. Той бе изстрелян през 1977 г. и все още пътува. През август 2012 г. той се оказа в междузвездно пространство на около 13 милиарда мили от Земята.

2021: От Луната до Марс

НАСА вижда Луната като трамплин за мисии до Марс. Целта й е да изпрати първата жена на Луната до 2024 година. „Персевирънс“ стана петият марсоход, който провлачи колела по Марс на 18 февруари т.г., поставяйки основите на първия опит на НАСА за контролиран полет на друга планета.

Колкото и да ни се струват бавни тези космически научни открития, те са революционни за познанията на човека. Със стремглавото развитие на технологиите през последните 30 години се очаква рязко да се повишат знанията за Космоса. Дали един ден човекът ще си купува билет за почивка до Космоса през укинеда, все още не е ясно. Космическите приключения са част от галактическите сюжети на Холивудската индустрия, но нищо чудно те да станат реалност сред десетилетие или най-много две.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук