шахта момчето
На снимката: Арх. Борислав Игнатов

Арх. Борислав Игнатов е зам.-председател на Столичния общински съвет. Проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството, архитектурата и управлението на сложни процеси, изискващи експертни знания, внимание и отговорност. Игнатов е роден през 1972-ра година. Завършил е архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1995-та година със специалност Градоустройство. Живее в Сиатъл, САЩ и Хонг Конг, Китай във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди.

Г-н Игнатов какво се случи на комисията в СОС, която беше свикана заради фаталния инцидент с дете, убито от ток на шахта на столичен булевард?

Там беше обяснено подробно за целия хаос и състояние на павилионите и преместваемите обекти в цяла София. Това се случва от 2011-та, което покрива мандата на Йорданка Фандъкова досега и е една грозна и срамна история. Беше разказано как са се слагали тези неща; колко лесно някой ги е местил и поправял и колко е трудно да се махат и контролират. В момента цари страшен хаос с тях. Повечето са незаконни и с изтекли разрешителни. Това се отнася и за много незаконни сгради, но това е друга тема. На комисията не присъстваха представители на ЧЕЗ с аргумента, че вече са си представили позицията.

В крайна сметка кое е „ядрото“ на проблема – шахтата или незаконните обекти?

Зададох много ясен въпрос в самото начало на изслушването, чийто отговор беше избягван по всякакъв начин. Моят въпрос беше кой стопанисва шахтата-убиец и кой отговаря за нейната изправност. Павилионите са проблем, но не са „ядрото” на истинската трагедия.

Момчето не загина в павилион, а върху шахта на централен булевард в София. С друг общински съветник – Тома Белев, искахме конкретен отговор на този въпрос. Мимоходом се спомена, че тя се стопанисва от дирекция „Контрол и анализ на трафика” и е на пряко подчинение на Фандъкова. Беше отказано тези прости факти да бъдат споменавани. Павилионът всъщност не работи от август миналата година. Но по разказа на очевидци става ясно, че тази шахта няколко пъти е била отваряна. Това, което ми се струва на мен е, че в резултат на техните действия има пряка връзка с инцидента. Но те нямат връзка с павилиона, защото той е затворен. Абсолютно е невъзможно от „Контрол и анализ на трафика” да не знаят, че в тяхна шахта има незаконен кабел от 2011-та. Междувременно е имало ремонт на цялото кръстовище. Отделно има и ежемесечна поддръжка, която е трябвало да регистрира проблема.

Имате ли информация докъде е стигнало разследването с фаталния инцидент?

Главният архитект каза, че е предал на Прокуратурата своята презентация от изслушването по казуса. До момента няма друга информация. Дали Прокуратурата ще се сети да зададе тези въпроси, които не ги задавам само аз, предстои да разберем. Очаква се и да се види кой има право да го отвори и да го ревизира. След като това вече е ясно, надявам се да послужи на разследващите органи, както и на самата Фандъкова, която каза, че търси истината – нека я търси при себе си.

Казахте, че павилионът не работи от една година. Има публична информация, че собственикът е близък до ГЕРБ. Може ли да потвърдите и това има ли общо с хода на разследването?

Нямам конкретна информация. В началото беше казано, че е собственост на едноличен търговец, след това е бил продаден на друг субект, но нямам конкретни имена. Но пак повтарям – според мен това не е най-основното. Проблемът е голям с тези обекти и сега е моментът да се реши след 10 години на прикриване. Но момчето не загина в павилион, а загина в шахта, каквито има в целия град и под които преминават кабели, които са опасни.

Трябва ли да се търси политическа отговорност за трагични инцидент и трябва ли тя да бъде понесена лично от г-жа Фандъкова?

Тук отговорът е еднозначен – да. Първо заради факта, че шахтата е електрифицирана и е към  дирекция под пряк нейн контрол. Дори само за това, ако тя имаше достатъчно чест и морал, би трябвало да си подаде оставка. Да не говорим за останалата ситуация в София с вече споменатите преместваеми обекти. До ден-днешен не може да се каже колко са на брой, опасни ли са и т.н. Това се толерира и липсва стандарт. Има общинска наредба, но виждаме резултата, положението е плачевно, а това е задължение на Фандъкова и нейната администрация.

Има ли вариант някой да понесе наказателна отговорност за целия този административен хаос, който очертахте? Ще има ли виновни, все пак инцидентът беше с трагичен край?

Тук на ход е Прокуратурата. Тя трябва да посочи конкретните работници, които са отваряли шахтата и да ги разпита. Трагедията се е случила след тяхната намеса. За административния хаос партия ГЕРБ и Фандъкова трябва да понесат поетическата отговорност. През последните години Имат пълно мнозинство в Общинския съвет и еднолично управление. В крайна сметка имаме и смърт на тротоар, където минават много хора.

Знае ли се колко са опасните шахти към днешна дата?

Не е ясно колко подобни капани „дремят” в цяла София. Нека софиянци да внимават, защото не може да се разчита на действия от страна на регулаторните органи. Но никой не говори за тези шахти. Ако за тях се прави нещо, то може би се прави без да се съобщава, защото не искат да се толерира, че през тях преминава каквото и да е.

Вашата прогноза каква е, ще има ли виновни или всички ще бъдат оневинени, както например се случи с подобен трагичен инцидент на пл. Славейков, където единствената глоба беше 1000 лв.

За съжаление съм песимист. При тези хора и с това мнозинство в Общинския съвет. С такива хора няма да стане дума за политическа отговорност, няма да има чест и доблест и целта ще е на всяка цена Фандъкова да не е замесена в нищо нередно и да бъде вечно безгрешна. Това има ясно икономическо изражение – за ГЕРБ е ясно. Това, което е постигнато са видими, лоши резултати.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!