Фандъкова онлайн
На снимката: Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи сериозни обвинения към ЧЕЗ относно инцидента с 16-годишното момче. Детето загина нелепо в неделя, след като стъпи на шахта пред болница „Свети Иван Рилски“ в столицата. Оказа се, че по шахтата е протичал ток, заради оголен кабел. Дни наред институциите си прехвърлят отговорността за инцидента.

Днес на извънреден брифинг Фандъкова директно обвини ЧЕЗ, че са присъединили към електропреносната мрежа злополучната будка, до коята се случи трагедията.

Фандъкова: ЧЕЗ са включили будката с хвърчаща бележка

В договора за присъединяване, сключен от ЧЕЗ с фирмата-нарушител, е изрично споменато, че за да се подаде електричество, трябва да има няколко документа – за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения и за въвеждане в експлоатация на обекта.

„Този обект е абсолютно незаконен и за него няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. Има издадена само една хвърчаща бележка от архитекта на район „Триадица“. Така и аз ще се присъединя към хората, които задават въпроса как ЧЕЗ подава ток към незаконни обекти“, обяви Фандъкова.

Главният архитект Здравко Здравков обясни, че хвърчащата бележка, послужила на ЧЕЗ като основание за включване на павилиона, е служебна бележка, издадена от главния архитект на район „Триадица“. Тя е подписана със запетайка, тоест от заместник.

„На базата на тази нищо незначеща според законодателството хартия ЧЕЗ е позволил на павилиона да се присъедини към мрежата от другата страна на бул. „Акад. Иван Гешов“, от страната на Хиподрума, пред блок 120. Така собственикът е седнал и е опънал един дълъг кабен под булеварда“, обясни Здравков.

Не е ясно кой е поставил запетайката на служебната бележка. От думите на Здравков стана ясно, че тя е издадена година по-рано – през 2011 г., на друга фирма – „Нетуно-Пламен Бочев“. Тя впоследствие продала павилиона на „Дениа 2016“, която има договор с болницата. И за „Дениа 2016“ има документ от ЧЕЗ, като и тук няма представено удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Всички павилиони пред болница „Св. Иван Рилски“ се оказаха незаконни

По време на брифинга стана ясно, че за нито един от павилионите пред болницата няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на  „Свети Иван Рилски”, каза още Фандъкова. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация, каза кметът.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите.

Докато течеше брифинга пред Столична община се провеждаше протест с искане за оставка на кмета Йорданка Фандъкова заради инцидента с детето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук