На снимката: Зигмар Габриел

„Ди Велт”

„Само по време на чумата хората бяха заключвани“. Така бившият председател на Социал-демократическата партия в Германия Зигмар Габриел коментира предприетите от страната му, а и от света мерки срещу коронавируса, съобщава „Ди Велт“.

Той разкритикува мерките на федералното правителство срещу коронавируса. По думите му се работи  със „средства от Средновековието“.

Според него стратегията за борба с пандемията се е провалила, а това, което се е случило в училищата е  „жалко“.

Габриел обвинява властите, че не се използват  съвременни технологии в борбата срещу пандемията на короната.

„Това, което ме дразни най-много е, че лекуваме пандемията със средствата на Средновековието. Само по време на чумата хората бяха заключвани. Оставяме ресурсите на 21-ви век до голяма степен неизползвани “, каза Габриел.

„Ел паис“

„Мадрид е остров в море от ограничения за коронавируса“, пише вестник „Ел паис“. Докато много големи европейски градове прилагат строги мерки, испанската столица има по-спокоен подход, въпреки предупрежденията от експерти за рисковете.

В сравнение с други големи европейски столици, Мадрид се противопоставя на общите мерки. Въпреки че повечето от главните европейски градове налагат тежки ограничения както на мобилността, така и на социалните дейности в опит да ограничат разпространението на коронавируса, испанската столица залага на облекчаващи мерки въпреки че регистрира 625 случая на 100 000 жители на 14-дневна база.

„Престъпление е да затворите всичко в Каталуния, при хубавото време, което имате“, заяви регионалният премиер на Мадрид Изабел Диас Аюсо по време на посещение в Барселона на 30 януари.

Всъщност, докато повечето от големите европейски столици са затворили магазини и са затваряли баровете и ресторантите си в продължение на седмици, Мадрид вече обяви, че ако позволява степента на заразяване, ще промени комендантския час от 22:00 на 23:00 и ще удължи работното време на сектора на хотелиерството.

„Няма епидемиологични критерии, които да оправдаят мерките на Мадрид “, казва Даниел Лопес-Акуня, бивш директор по спешни случаи в Световната здравна организация.

 

„Нюзуик“

Мнозинството от републиканците отново ще подкрепят Тръмп в президентската надпревара през 2024 година, пише „Нюзуик“. Изданието цитира анкета на Politico / Morning Consult, публикувана във вторник.

 

Според допитването повече от половината от анкетираните заявяват, че  бившият президент Доналд Тръмп вече не трябва да има роля в Републиканската партия. В същото проучване обаче Тръмп води списък с хипотетични кандидати за републиканската партия за президент на изборите през 2024 година.

Ако Тръмп отново се кандиатира за Белия дом, 53 процента от регистрираните гласоподаватели републиканци заявяват, че ще гласуват за него. Бившият вицепрезидент Майк Пенс се класира на второ място само с 12 процента подкрепа.

Сред останалите републиканци в списъка на анкетите бяха сенаторът от Юта Мит Ромни, сенаторът от Тексас Тед Круз и сенаторът от Флорида Марко Рубио

„Индипендънт”

ЕС обвинява Великобритания, че не е изпълнила споразумението за Брекзит на границата със Северна Ирландия, съобщава „Индипендънт“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обвини Великобритания, че не е изпълнила „много ясни задължения“, с които Борис Джонсън се ангажирал съгласно Северноирландския протокол към сделката си за Брекзит.

Пред ирландския парламент Шефчович заявява, че са установени множество „недостатъци“ в наблюдението на сделката във Великобритания. Той се оплаква, че не се извършва контрол на граничните пунктове. Сред критиките му е и, че на длъжностни лица от ЕС не се предоставя достъп до данни за вноса в съответствие със споразумението.

Но Шефчович отхвърли предложенията, че протоколът и митническата му граница в Ирландско море могат да бъдат премахнати, настоявайки, че Брюксел го разглежда като решение за мир и стабилност в Северна Ирландия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!