смъртта на 16-годишното момче
На снимката: Мястото, където ток уби 16-годишно момче в неделя

Протест с искане на оставката на кмета Йорданка Фандъкова се провежда пред сградата на Столична община, съобщава bTV. Поводът е инцидентът, при който момче загина от токов удар близо до болница „Свети Иван Рилски“от шахта. В момента входът на общината е блокиран от протестиращи.

Демонстрантите настояват за незабавен разговор с кмета и с представители на общинския съвет. Те са разгневени и от факта, че вече трети ден след смъртоносния инцидент нито една институция не е поела отговорност за случилото се.

Затова и настояват за оставката на Фандъкова.

Инцидентът стана на 14 февруари. По време на случилото се детето е било заедно с баща си. 16-годишно момче стъпва на шахта докато чака светофара на бул. „Иван Гешов“. Оказва се, че в шахтата има ток заради незаконен кабел. Ударът убива детето пред  очите на баща му.

Оголеният кабел е подавал електричество до една от будките в района. След проверка на общината стана ясно, че няколко от павилионите са незаконни и се снабдяват с ток нелегално. За момента обаче виновни няма.

Засега от ЧЕЗ отричат спорната инсталация да е тяхна, същото заявяват и от болница „Свети Иван Рилски“. От общината също твърдят, че нямат вина за случилото се.

От репортаж на bTV стана ясно, че собствениците на павилионите в двора на болницата „Свети Иван Рилски“ са сключили договори с ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени.

През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район „Триадица“ и Столична община чрез „Общински строителен контрол“. Тогава започва и процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук