Парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Бойко Борисов и на кметът на София Йорданка Фандъкова да бъдат изслушани в парламента във връзка с инцидента с убитото от ток 16-годишно момче от шахта на столични булевард „Иван Гешов” в неделя.

Искането беше направено от депутата Георги Свиленски, който заяви, че кметът на Столична община дължи отговор дали поставените на тротоара павилиони са законни или не, имат ли разрешение или не, чия собственост са. Съпартиецът му Филип Попов добави, че въпросът е важен и е необходимо обяснение.

„Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, на ужасяващата случка, трагичния инцидент, при който загина едно момче заради оголен кабел, едно българско дете. Няма нито една институция, която да даде някакъв отговор на това безумие“, допълни депутатът Иван Ченчев от БСП.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че до този момент никакви доказателства до момента кой е виновен за тази смърт.

Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата и след това ще ги поканим тук в НС. Не можем да произнасяме обвинения преди да знаем какви са обстоятелствата, допълни тя

Стигна се размяна на още остри реплики и дори до временно изключване на микрофоните при изказвания на опозицията. Малко след това левицата излезе със специална декларация на парламентарната група по случая с трагичния инцидент. В нея остро се осъждат „стотиците други подобни случаи на некадърност и безстопанственост, довели до лични трагедии, които случаи са функция на корупцията във властта – корупция, която убива“.

Малко по-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова отправи сериозни обвинения към ЧЕЗ относно инцидента починалото от ток 16-годишното момче. По думите й са присъединили към електропреносната мрежа злополучната будка, до коята се случи трагедията. Тя акцентира, че това е станало с „хвърчаща бележка“, липсва удостоверение за въвеждане в експоалатция.

По време на брифинга, който беше предшестван от протест пред общината, стана ясно, че за нито един от павилионите пред болницата „Св. Иван Рилски“, на чиято територия се намира обектът, няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук