Блинкен Северен поток 2

Правителството на Германия и парламентарните фракции в управляващата коалиция са се спрели на  четири варианта за действие около ситуацията със „Северен поток-2“.

Те варират от спиране на строителството на газопровода до използването му в бъдеше за тръбопровод на така наречения „механизъм за спиране“.  Федералните власти умуват как да удовлетворят претенциите на американците. Целта им е да ги накарат да се откажат от санкциите срещу участващите в проекта компании.

Въпреки че новата американска администрация разглежда„Северен поток–2“ като грешка, тя е готова на диалог с Берлин. Според германския вестник „Ханделсблат“ САЩ говори за „преговори на високо ниво“ с Германия. Вестникът се позовава на правителствени източници. Според тях опонентите на тръбопровода са разочаровани от решението на Държавния департамент на САЩ да се откаже от въвеждането на допълнителни санкции срещу фирмите, участващи в проекта“.

Първи вариант – Германия се прострелва в краката

Един от възможните варианти е да се прекрати доставката на газ по „Северен поток-2“. Подобен сценарий предизвиква множество въпроси „от юридическа и от политическа гледна точка“, въпреки че се оценява положително от страна на Вашингтон.

Да се застрашава с прекратяване на снабдяването за собствени нужди не е умна стратегия, смята председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген. Експертите предупреждават, че, създавайки подобен механизъм, Германия ще „се простреля в краката“. Цената на газа в такъв случай ще скочи, а участващите в проекта компании ще поискат милиарди обезщетения заради понесени вреди.

Втори вариант – спиране на строителството на „Северен поток-2“ заради преговорите

Вторият вариант предвижда временно спиране на строителството, докато траят преговорите със САЩ. Обсъжда се създаването на комисия, в която да влязат представители на САЩ и на държави от ЕС.

Трети вариант – увеличаване на инвестициите

Третият сценарий предвижда значително увеличаване на инвестициите в енергийния сектор на Украйна. Планира се и засилване на сътрудничеството в енергийната област. Дискутира се проучването на възможностите за доставка на „зелен“ водород от там в бъдеще.

Четвърти вариант – завършване на строителството на „Северен поток-2“

Според четвъртия вариант, строителството трябва да бъде завършено, независимо от заплахите и критиката срещу проекта. Това би означавало неизбежно влошаване на отношенията със САЩ, предупреждава изданието.

Правителството на Германия се опитва да намери пакетно решение, което да удовлетворява претенциите на всички засегнати страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук