връзките, Байдън

„Нюзуик“

Американският президент Джо Байдън е наредил поредица от въздушни удари срещу подкрепяните от Иран милиции, действащи в Източна Сирия. Атаката е в отговор на неотдавнашните смъртоносни ракетни атаки в съседен Ирак, съобщава „Нюзуик“.

„По указание на президента Байдън американските военни сили снощи нанесоха въздушни удари срещу инфраструктурата, използвана от подкрепяни от Иран бойни групировки в Източна Сирия,“ заяви говорителят на Пентагона Джон Кирби.

От Пентагона уточняват, че ударите са били разрешени в отговор на неотдавнашните нападения срещу американски и коалиционни сили в Ирак.

„Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът Байдън ще действа, за да защити американския и коалиционния персонал“, каза Кирби.

По-късно министърът на отбраната Лойд Остин потвърди новината. Пред репортери той заяви, че операцията е била успешна.

Остин призна, че разследването, проведено от иракските власти след нападението в Ербил, е помогнало да се определят предполагаемите извършители.

„Индипендънт“

Британците, които мечтаят за плажна почивка в Средиземно море, могат да започнат да планират пътуването. Това пише британският  „Индипендънт“. Според изданието лидерите на ЕС са се съгласили да въведат паспорти за ваксини до лятото.

„Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифров сертификат за ваксинация“,е заявила  Ангела Меркел след виртуалната среща на върха на ЕС.

„Това ще направи пътуването в рамките на ЕС възможно и би могло да проправи пътя за по-нататъшни пътувания от трети страни от общността.“

Според Меркел цифровите паспорти за ваксинация, позволяващи пътуване в Европа, щели да бъдат налични през лятото.

Някои държави искат общоевропейски подход, а не смесени национални схеми, които в някои случаи не са предназначени да служат като документи за пътуване.

Междувременно кралица Елизабет заяви, че ваксинацията срещу коронавирус не е нещо страшно и призова обществеността да се имунизира. 94-годишната Елизабет беше ваксинирана преди месец.

„Дер Щандарт“

Австрия е една от страните с най-много 5G скептици, пише австрийският „Дер Щандарт“. Скептицизмът относно новия стандарт за мобилни комуникации все повече се смесва с истории за коронавируса, пише още изданието.

В социалните мрежи има редица групи по темата. Сред тях са ​​“Stop 5G Австрия“, „Stop 5G Vienna“ и „5G Adé. В тях 5G скептиците обменят информация за новия стандарт за мобилни комуникации. Всяка от групите има по стотици членове, „5G Adé“ има малко над 1000 фенове.

В тези форуми, наред с други неща, се споделят покани за съвместни протестни действия. Сред тях е и предстоящия „глобален ден на 5G протест“ на 20 март. Разпространяват се и различни конспиративни истории за 5G. Редовно се правят предупреждения срещу предполагаемо излагане на радиация, допълва изданието.

Често информациите са придружени с други непотвърдени теории. Например историята, че ваксинацията причинява аутизъм.

„Ако това е вярно, виновните заслужават смърт!“, Гласи текстът, придружаващ един от публикуваните видеозаписи за ваксинация.

„Ел паис“

Бившият крал на Испания Хуан Карлос I прави вече второ плащане към държавата в опит да уреди данъчните си задължения към хазната, съобщава „Ел паис“.

След като плати над 678 000 евро на испанските власти през декември, сега той е предал около 4 милиона евро за покриване на недекларирани плащания на обща стойност 8 милиона евро, допълва изданието.

Бившият монарх абдикира от трона през 2014 г. Вестникът припомня, че Хуан Карлонс е затънал във финансови обвинения. Бившият монарх дължи да държавата 8 милиона евро.

Парите са свързани с полети от частна самолетна компания, която е използвал и които са били платени до 2018 г. от фондация, наречена Zagatka. Тя е собственост на далечния му братовчед Алваро де Орлеан, съобщиха пред EL PAÍS източници, близки до случая.

На фона на разследванията миналата година Хуан Карлос,който е баща на настоящия крал Фелипе VI, избра да напусне Испания и от лятото живее в Обединените арабски емирства.

През декември 2020 г. той направи първо плащане на данъчната агенция в размер на 678 393 евро, за да изплати дълг, който съответстваше на данъчните години от 2016 до 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук