психчни разстройства
На снимката: Катрин-Зита Джоунс

Горчива слава преследва някои от най-популярните холивудски звезди. Често пъти именно славата е повод красивите, богатите и известните да заболеят от различни психични разстройства.

Кои холивудски звезди имат проблеми с психиката?

Катрин-Зита Джоунс е една от първите холивудски знаменитости, която публично оповестява, че страда от биполярно разстройство. Причината е стресът, който тя преживява, когато през 2010 г. научава, че съпругът й актьорът Майкъл Дъглас, е диагностициран с рак на ларинкса. Година по-късно Дъглас обява победата си над болестта, но Катрин потъва в бездната на депресията. Официално именно прогресията на болестта на Катрин става причина през 2013 г. актьорът да обяви намерението си да се разведе. Очевидно молбата за развод има частичен лечебен ефект върху актрисата. Няколко месеца по-късно двойката възстановява връзката си и двамата отново заживяват като семейство.

Чаровникът Дейвид Духовни и носител на две награди „Златен глобус“ се ожени по време на снимките на мистичния сериал  „Досиетата Х“ за актрисата Тео Леони. Двойката беше заедно повече от 10 години и едва след като се разделиха стана известно, че Духовни страда от хиперсексуалност.  Повишеното сексуално желание и в резултат на това прекомерна сексуална активност бе причина актьорът да се подложи на лечение в клиника, за да спаси брака си. След дълъг престой в частна клиника съпрузите заживяха отново заедно, но не след дълго окончателно се разделиха и минаха през развод.

Филмовият режисьор, актьор и продуцент Мел Гибсън и двукратен носител на награда „Оскар“ и носител на „Златен глобус“, почетен кавалер на Ордена на Австралия, подобно на Катрин Зита-Джоунс, страда от маниакално-депресивна психоза. Холивудската знаменитост е баща на девет деца беше, но е скандално известен в целия свят със системно нарушаване на законите. Гибсън многократно е залавян от органите на реда да шофира в нетрезво състояние.  Развратното му сексуално поведение на обществени места  предизвикваше през годините сериозно обществено негодувание.  Антисемитските и хомофобски изказвания на Гибсън бяха коментирани с месеци от таблоидите зад Океана.  Мел успя да остави тези свои прояви в миналото като от болестта му го извади третата му съпруга. След брака си актьорът възвърна физическата си форма, промени поведението си и отново се върна на работа в киното.

Какви са най-честите причини за психични разстройства?

Психичните разстройства, наричани също умствени разстройства, умствени заболявания и психични заболявания, са поведенчески или умствени състояния, които предизвикват съществени страдания и непълноценност на функционирането на личността. Тези състояния може да са трайни, периодично повтарящи се или еднократни. Известни са множество такива разстройства със силно различаващи се признаци и симптоми.Психичните разстройства са един от аспектите на психичното здраве.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук