Северен поток 2 САЩ

Най-малко 18 европейски компании вече са напуснали „Северен поток 2” след заканата на САЩ да наложат санкции на участниците в проекта. Това съобщава германският вестник „Тагесшпигел”, позовавайки се на доклад от Държавния департамент на САЩ.

Сред фирмите, отказали да участват в проекта, са германските концерни „Bilfinger SE” и „Munich Re Syndicate”.

Съединените щати приеха редица закони, които предвиждат санкции срещу изграждането на газопровода „Северен поток-2”.

Повече от 15 юридически лица „добросъвестно са преустановили дейността си, свързана със строителството на тръбопровода. Това заявява ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс,

Преди дни стана ясно, че САЩ всъщност планират да наложат санкции за „Северен поток 2“ само на фирми, свързани с Русия. Блумбърг съобщи, че в списъка със санкционираните фирми няма да бъдат включени германски компании.

Въпреки това германски концерни са решили да не рискуват и все пак да спрат участието си в проекта.

Първа компания, която се отказа от проекта след заплахата от санкции бе норвежката  Det Norske Veritas. Тя отказа да сертифицирана газопровода. Компанията прекрати всички дейности по проверката на тръбопроводната система на „Северен поток“2“ дотогава, докато санкциите останат в сила.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие под Балтийско море до Германия.

Проектът среща острата съпротива на САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в ЕС, както и на Украйна и други европейски държави. САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки.

Русия многократно е заявявала, че този проект е търговски и е от полза за Европа. Берлин подкрепя завършването на „Северен поток 2” и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук