рапър Испания

Един рапър от седмица вдигна на бунт цяла Испания. Барселона ври и кипи след ареста на Пабло Хасел. Всяка нощ в каталунската столица се стига до тежки безредици. Какво се крие зад тези протести?

Отговорите търси „Дойче веле“.

Седма поредна нощ продължиха безредиците в Барселона, а събралите се демонстранти отново настояха за освобождаването на известния рапър Пабло Хасел. Той бе осъден заради туитове, съдържащи обиди към монархията и възхвала на насилието.

Междувременно над 200 творци и хора на изкуството подписаха манифест в подкрепа на Хасел. Сред тях известни личности като режисьора Педро Алмодовар и актьора Хавиер Бардем. Основното искане в манифеста е да се отменят законови текстове, които могат да ограничават свободата на словото.

Какво предизвика протести в цяла Испания в подкрепа на един рапър?

В случая става дума основно за Закона за сигурност на гражданите, приет от правителството на премиера Рахой през 2015 година. Настоящата власт вече изрази готовност въпросният закон да бъде преразгледан и променен, с което на практика прие исканията на демонстрантите. Протестите обаче въпреки това не стихват, пише „Дойче веле“.

Може би защото на тези протести не става дума само за свободата на словото. Когато демонстранти показват среден пръст на медиите, когато атакуват офис на голям вестник, хвърлят камъни и бутилки срещу полицаите и подпалват контейнери – всичко това определено говори за нещо друго.

Някои от демонстрантите дори наричаха силите на реда убийци и палачи.

Склонни към насилие радикални групи използват случая с Хасел за разпалването на размирици. Не само в Мадрид и Барселона. След ареста на рапъра силите си мобилизираха както антикапиталистически групировки, така и представители на автономните анархистични среди. Всички тези „антисистемни сили“ са убедени, че трябва да водят битка срещу „свинщината в държавата“.

„Арестуваха го, защото назовава несправедливостите, които този режим ежедневно създава. В Испания няма демокрация, ние продължаваме да живеем във фашистка държава. Затова трябва да излезем на бой“, казва един от демонстрантите.

Каталунците се припознаха в Хасел

Хасел се превърна в символ предимно в Каталуния и основно в средите на радикалните сепаратисти.

Рапърът, който атакува короната, изразява мнението на мнозина каталунци, за които монархията е символ на омразната централна власт в Мадрид. Неговият е арест е за тях поредното доказателство за систематичното потискане на Каталуния.

Именно това е основният им мотив за участие в протестите. И сякаш никой вече не си спомня за предишните сексистки туитове на Хасел. Нито пък за изразената от него възхвала на терористични групировки, сред които и германската „Фракция Червена армия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!