Пабло Хасел протести

Втори ден  Испания е блокирана от протести срещу ареста на рапъра Пабло Хасел. Стигна се до безредици в Барселона, Леида и Жирона. Към бунта се присъединиха и други градове като столицата Мадрид и Гранада. Това съобщава испанската национална телевизия RTVE.

протести Пабло Хасел

До полунощ само в Каталуния са арестувани най-малко 29 души. 19 са задържаните в Мадрид и четирима в Гранада. В столицата на 35 полицаи и на още 20 цивилни граждани, включително протестиращи и минувачи, е била оказана медицинска помощ. Трима служители на реда са откарани в болница. В Каталуния службите за спешна помощ са приели седем души в Барселона и един в Леида.

По време на протестите бяха издигнати лозунги като „Отвлечен от държавата“, „Всички на улицата!“, „Да си върнем свободата!“ или „Пабло Хасел, Свобода“. „Вън правосъдието на Франко “.

Хиляди излязоха по улиците в подкрепа на Пабло Хасел

В Мадрид група младежи провокира сцени на напрежение и конфронтация с полицията. Те са хвърляли срещу служителите на реда различни предмети и  са отправяли обиди и закани.

Протестиращите са изгорили контейнери и са бутнали загражденията, които прекъсват достъпа до входа на метрото, който е в процес на изграждане.

Щетите засягат и павилионите за вестници на площада, пълни със стъкло от бутилките, които протестиращите хвърлят срещу полицията. Междувременно, служителите на магазините в района са барикадирани в тях, защото протестиращите опитват да проникнат вътре.

Някои от протестиращите са изкъртили паветата на площада, които са хвърляли по полицаите и дори са ударили шлемовете на някои от тях. Полицията е притиснала най-активните в ъгъла на Пуерта ел Сол и се е наложило да използва стоп-патрони и сълзотворен газ.

Регионалните влакове не спират на гара „Пуерта дел Сол“ и подстъпите към гарата са затворени. За момента достъпите на метрото остават отворени и мотрисите продължават да спират на гарата. Спешните служби са оказали помощ на девет леко пострадали, трима от тях са прехвърлени в болници.

Според данни от Градската полиция в Барселона около 2200 души са излезли на улицата. Регионалната полиция съобщава за демонстрации в централната част на Барселона, където протестиращите са се барикадирали и са хвърляли камъни и бутилки по полицаите.

В Жирона също са хвърляни стъклени бутилки и пиротехника в района на регионалното управление. Група протестиращи са подпалили кошчета за болклук и са поставили барикади в съседните улици. Всичко това се случва, след като полицията излезе , за да разпръсне участниците.

В Тарагона друга група протестиращи е блокирала магистрала A-7 към Валенсия, а в Леида групите започват да преместват контейнери и да ги изгарят на улици в близост до наказателния център „Понент“.

Най-малко четирима души са арестувани в Гранада в резултат на протестите, които доведоха до изгаряне на контейнери на различни улици в центъра на тази андалуска столица и повреда на превозни средства.

Кой е арестуваният рапър ?

Рапърът Пабло Хасел е осъден за призиви към тероризъм и обиди към короната в социалните мрежи на девет месеца затвор.  Присъдата е ефективна, защото има друга от преди две години за подобни деяния. Това повдигна дебати в Испания за границите на свободата на изразяване.

Кметът на Мадрид, Хосе Луис Мартинес-Алмейда, показа своята пълна подкрепа на силите за сигурност в своя акаунт в Туитър.

„Насилниците и тези, които не приемат нормите, нямат място в нашето общество. Категорично осъждам насилието и моля всички политически партии да се обявят ясно срещу него“, каза той.

Президентът на Мадридската автономна област Изабел Диас Аюсо също осъди „нападението на улицата“ от „престъпниците“, които са се барикадирали на Пуерта дел Сол и изрази своята благодарност към полицейските служители.

От своя страна, вицепрезидентът на Мадридската автономия Игнасио Агуадо заяви в същата социална мрежа, че „някои безумци“ се опитват да приложат на практика „посланията на омразата и текстовете на песните на Пабло Хасел.

От друга страна, Пабло Еченике от политическата партия „Можем“ показа подкрепата си протестиращите, като ги нарече „ младите антифашисти, които настояват за справедливост и свобода на изразяване на улицата“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!