Байдън Нетаняху
Снимка: US Embassy in Israel

Близо месец след встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън проведе разговор по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Анализатори очакваха този разговор да се случи доста по-рано, защото САЩ винаги са били съюзник на Израел.

Байдън и Нетаняху са обсъдили насърчаването на мирни споразумения, иранската заплаха, регионалните предизвикателства и борбата срещу разпространението на коронавируса. Това гласи съобщение на пресслужбата на израелското правителство.

„Нетаняху разговаря с американския президент Джо Байдън тази вечер. Разговорът беше много топъл и приятелски и продължи около час“, се казва в съобщението.

„Байдън и Нетаняху се съгласиха да продължат диалога и работят заедно, за да продължат да укрепват силния съюз между Израел и САЩ“. Президентът на САЩ и министър-председателят на Израел обсъдиха ваксинацията срещу коронавируса и борбата срещу пандемията, се казва още в изявлението.

Разговорът между двамата държавници идва в много важен момент. В последните дни усилено се говори, че Иран е на крачка от произвеждане на ядрено оръжие. САЩ вече заявиха готовност да се върнат в споразумението с Техеран, ако Иран спазва международните договори.

Израел от своя страна даде да се разбере, че е готов сам да се бори срещу ядреното оръжие на Иран.  Според израелски медии Тел Авив не вижда готовността на САЩ да предприемат подобна стъпка.

Вашингтон- посредник в Близкия изток

На 15 септември миналата година във Вашингтон израелската страна с активното посредничество на САЩ подписа документи за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн. Тристранната сделка беше наречена на Запад „Авраамовите споразумения“ в чест на пророка, който се смята за духовен предшественик на всички последователи на исляма, юдаизма и християнството.

Преди сключването на мир с ОАЕ и Бахрейн еврейската държава имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания от арабския свят. През декември 2020 г. Израел и Мароко постигнаха споразумение за установяване на дипломатически отношения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!