САЩ ще наложат санкции за „Северен поток 2“ само на фирми, свързани с Русия. В списъка със санкционираните фирми няма да бъдат включени германски компании . Това съобщи агенция Блумбърг, като се позова на информирани източници.

Отбелязва се, че докладът за „Северен поток 2” може да бъде представен пред Конгреса още днес. Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия.

Според агенцията по този начин администрацията на президента Джо Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта. В същото време не иска да  влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник.

„Северен поток 2“, предназначен да удвои капацитета на съществуващия подводен газопровод „Северен поток“, се превърна в спорна точка между Москва и Вашингтон, като САЩ се стремят да намалят зависимостта на Европа от руската енергия.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие под Балтийско море до Германия.

Проектът среща острата съпротива на САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в ЕС, както и на Украйна и други европейски държави.

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки. Газопроводът заобикаля Украйна. Така съседната на Русия страна е лишена от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху компаниите, ангажирани със строежа на газопровода. Русия многократно е заявявала, че този проект е търговски и е от полза за Европа. Берлин подкрепя завършването на „Северен поток 2” и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук