Марсоходът на НАСА
на снимката: В наземния контрол се радват на успешната мисия

Марсоходът на НАСА „Пърсивиърънс“  кацна успешно на Червената планета. Минути след това, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността.

 

Изпълняващият длъжността директор на НАСА Стив Джурчик обясни с какво ще допринесе сегашната мисия:

„Ако е успешна, може да я използваме за научна платформа за наблюдение и събиране на информация за бъдещите експедиции на марсоходи. Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс.“

Марсоходът на НАСА е в кратера Джезеро. Той е избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата. Целта е да търси следи от примитивен живот, а ще вземе и проби, които да бъдат върнати на Земята от друга мисия.

„Пърсивиърънс“ е най-големият и сложен планетоход на НАСА. Това е деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс.

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата – на Обединените арабски емирства и Китай –  навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дни миналата седмица.

Ракетата-носител Atlas V с марсохода стартира през юли 2020 г. от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Целта на марсохода е да се поставят проби от скали и почви в приблизително 40 специални контейнера. Планира се повечето от тях през 2026 г. да бъдат взети от друг марсоход.

Очаква се контейнерите да бъдат натоварени на специална ракета-носител, която да ги изведе в орбита на Марс. Оттам те ще поемат към Земята. НАСА очаква това да се случи през 30-те години на този век.

Американският президент Джо Байдън приветства „историческото“ кацане на марсохода „Perseverance” на Марс като доказателство за силата на науката и „американската изобретателност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!