Кунчев заведенията

Все още няма окончателна позиция на Националния оперативен щаб относно отварянето на заведенията от 1-ви март, заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако в края на следващата седмица данните за заболеваемостта в страната покажат над 220 заразени на 100 000 население ще препоръчаме да не са разхлабват мерките, каза още Кунчев.

Ще се отложи ли отварянето на заведенията?

Това означава, че е напълно възможно да не се стигне до обещаното от премиера отваряне на заведенията. През уикенда Бойко Борисов категорично заяви, че независимо от данните и развитието на вируса ресторантите отварят на 1-ви март.

От думите на Кунчев се разбра, че 2-3 дена преди да се вземе крайното решение, здравните власти ще обобщават обстановката, за да се види дали отварянето на ресторантите е препоръчително. Той обаче беше категоричен, че отварянето крие рискове.

„Задържането на затворените заведения не може да бъде безкрайно“, заяви доц. Кунчев.

Другата седмица може би ще стигнем 10 000 починали от коронавируса. Именно затова не трябва да се неглижира COVID-19, категоричен бе Кунчев. Той не разбира как може хората да не вярват в пандемията.

Ваксинацията върви по план

Според доц. Кунчев към момента ваксинационният план не е пред провал, а всичко върви по план. Провал би било обаче, ако има достатъчно ваксини, а българите откажат да се ваксинират, уточни Кунчев. Освен Пфайзер-Бионтех, Модерна и АстаЗенека, в България се очаква още и на Янсен(Johnson&Johnson).

По думите му инфодемията пълни главите на хората с глупости.

„Вчера влязох в една книжарница, най-отпред беше сложена една книга с неистини за ваксините. В Европа и в света ще решат проблема с ваксините, ще отворят икономиката, а ние ще спорим още по този въпрос“, каза Кунчев.

Относно подготовката за изборите Кунчев потвърди, че няма проблем с организацията. По думите му гласоподавателите трябва да спазват нормални хигиенични мерки. Гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина или пътуването в градския транспорт, каза още Кунчев..

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!