Северен поток 2

Газопроводът „Северен поток 2“, който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море и продължението на „Турски поток“ подкопават трансатлантическата сигурност. Това заяви държавният департамент на САЩ, предаде ДПА.

„Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност“, каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс заяви, че САЩ ще продължат да наблюдават изграждането на „Северен поток 2“, който се смята за завършен на около 90 процента и не изключи налагането на санкции.

САЩ вече санкционираха компании, участващи в проекта, но германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя изграждането на газопровода.

„Северен поток 2“, предназначен да удвои капацитета на съществуващия подводен газопровод „Северен поток“, се превърна в спорна точка между Москва и Вашингтон, като САЩ се стремят да намалят зависимостта на Европа от руската енергия.

САЩ твърдят, че проектът ще подкопае енергийната сигурност на Европа, като направи Германия и други съюзници на САЩ свръхзависими от руските енергийни доставки.

Газопроводът заобикаля Украйна, което лишава съседната на Русия страна от транзитните такси, които получава за транспортиране на руски газ до останалата част от Европа.

Работата по тръбопровода спря през декември 2019 г. поради заплахата от санкции от Вашингтон, въпреки че проектът е почти завършен.

Германия и европейските съюзници обвиняват Вашингтон, че използва нововъведения санкционен режим CAATSA, за да се намесва в тяхната външна и енергийна политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!