Доналд Тръмп

„Вашингтон таймс“

Пелоси води нацията по тъмен път, като използва импийчмънтът като политическа стратегия, пише „Вашингтон таймс“.

Провеждането на съдебни процеси преди установяване на факти, след изборни поражения, защото не харесвате някого, създава опасни прецеденти, се казва в коментар на изданието.

Оттам припомнят, че в петък се отбелязва първата годишнина от оправдаването на президента Тръмп в първия му процес за импийчмънт, въпреки че се очаква втори такъв.

Струва си да се припомни, че гласовете за оправдателна присъда в първия процес бяха почти изцяло по партийна линия, с едно изключение. Сенаторът Уилард Мит Ромни, републиканец от Юта, гласува да се осъди Тръмп само по едно от двете обвинения (за злоупотреба с власт).

Този път не се знае кой как ще гласува като основното обвинение е подбуждане към въстание.

Не е ясно как се преценява „подбудителството“  по отношение на ребта на Тръмп от 6-ти януари, която беше не повече или по-малко разпалена от много политически речи, които всички сме чували от членовете на двете партии, включително президента Байдън, през целия ни живот, се казва още в анализа.

„Индипендънт“

Борис Джонсън заплашва да проточи сделката за Брекзит по отношение на Северна Ирландия, пише „Индипендънт“.  Великобритания предупреди, че гратисният период за новите административни правила трябва да бъде удължен тази седмица.

Целта на  Джонсън е да предотврати по-голям хаос на границата в Ирландско море.

Премиерът в сряда заплаши да се позове на клаузата за излизане от член 16 на протокола за Брекзит, ако това е единственият начин да се осигури свободно текуща търговия между провинцията и Великобритания.

Това стана, след като заместникът му Майкъл Гоув проведе разговори със служители на Европейската комисия и поиска „гратисен период“ по търговията със Северна Ирландия  до 2023 г.

Сделката на премиера за Брекзит вече доведе до сериозно напрежение по отношение на търговията между Северна Ирландия и Великобритания, включително се стигна и до недостиг на някои стоки.

Но ситуацията се очаква да се влоши през април, освен ако настоящият гратисен период, приложим за супермаркетите и други в хранителната индустрия, не бъде удължен, се казва още в публикацията.

В Камарата на общините депутатът  Иън Пейсли-младши каза, че хората в Северна Ирландия се чувстват „предадени“ от резултата от сделката за Брекзит и се обърна към  Джонсън с думите: „Г-н премиер, бъди синдикалист, какъвто трябва да бъдеш.“

„Протоколът ни предаде и ни накара да се чувстваме чужденци в нашата собствена държава“, каза още Пейсли.

 

„Ел паис“

Наркотрафикът в Испания процъфтява. Темата е водеща за „Ел паис“. Изданието цитира наскоро публикуваните данни за 2020 година, според които през 2019-та са конфискувани зашеметяващите 1,5 милиона растения с марихуана, почти 38 тона кокаин и близо 350 тона хашиш. Извършени са и 20 437 ареста. Междувременно наркотрафикантите стават майстори в адаптирането към нови обстоятелства, включително тези на пандемия, пише още изданието.

Това се дължи отчасти на широкообхватната престъпна дейност на източноевропейските мафии и мега бума на марихуаната.

Както показват данните, системата за производство, получаване и разпространение на наркотиците е като добре смазана машина. Според прокурора за наркотици Хосе Рамон Норена, който прекарва 14 години в борба с престъпността, „това е област, която няма граници и ще расте не само в Испания, но и по целия свят и решението, ако има едно, е сложно. “

Наркопрестъпността нито се създава, нито се унищожава, а само се трансформира. „Системата е следната: поради географското си положение Испания е получател – хашиш от Мароко и кокаин от Латинска Америка – и освен това е голям производител на марихуана“, казва шеф на полицията на Гражданската гвардия, участващ в борбата срещу организираната престъпност.

Наркотрафикантите разполагат с перфектни канали за разпределение на стоката, главно автомобилен транспорт,  камиони, превозващи всякакви плодове и зеленчуци в цяла Европа.

„Можем да разбием по-силни или по-слаби групи, но други ще дойдат отзад и те също ще се опитат да се наложат и да запълнят вакуума, както се вижда при жестоките сблъсъци между конкурентни организации на Коста дел Сол“, казва висш шеф на полицията на UDYCO, отдела за наркотици и организирана престъпност на Националната полиция.

Преобладаващата тенденция, отбелязана в последния доклад за трафика на наркотици  е грандиозно увеличение на посевите на марихуана, както на закрито, така и на открито.

Докладът също така говори за ясния път на кокаина от юг на север, като Галисия отново се превръща в основната врата за наркотиците, идващи главно от Бразилия и Колумбия. През ноември 2019 г. първата крайбрежна подводница беше заловена край галисийското крайбрежие с 3000 килограма кокаин на борда, потвърждавайки подозрението, че служителите по наркотици са криели в продължение на години: че наркотиците влизат през потопяеми кораби.

Според доклада трафикът на хашиш между Испания и Мароко остава стабилен и дори показва лек подем, въпреки специалния план за сигурност на Кампо де Гибралтар, който вътрешното министерство стартира през юли 2018 г. . Понякога лодките разтоварвали пакетите си с хашиш пред очите на туристите и използвали насилие срещу служителите на реда.

В момента десетки наркокораби все още очакват добро време, за да натоварят товара си във водите край Чафаринас. Изпробват се както нови, така и стари маршрути до източния бряг за контрабанда на наркотици в Испания през Алмерия и Мурсия – както и по-на север – или на запад през река Гуадалкивир към Уелва и района на Алгарве в Португалия. По същия начин се появяват различни транспортни средства, с развлекателни яхти, които се товарят на мароканското крайбрежие и прекарват контрабандата товари във всяко пристанище в южната или източната част на полуострова.

„Политико”

„Не се притеснявайте, ние не сме Унгария!“Това послание отправи външния министър на Словения Анже Логар на скорошно посещение в Брюксел, пише „Политико“. Но той очевидно искаше да успокои служителите на ЕС, преди правителството на десния популистки премиер Янез Янша да поеме председателството на Съвета на ЕС по-късно тази година.

Янша е близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, чест трън в очите на повечето политици от ЕС и силен поддръжник на неговата антимигрантска реторика и политики.

Янша също е голям фен на Доналд Тръмп. Той популяризира конспиративни теории за изборите в САЩ и заяви в Twitter, че Джо Байдън ще бъде „един от най-слабите президенти в историята“.

Всичко това кара много дипломати от ЕС да са притеснени от предстоящото шестмесечно председателство на ЕС  от страна на Словения, което трябва да стартира на 1 юли.

Но попитан за тесните връзки с Унгария,  Анжеа Логар се опита да даде уверение, че страната му ще бъде неутрален арбитър като председател на Съвета, а не ускорител за дневния ред на Будапеща.

„Като страна на председателство, ние трябва да бъдем по някакъв начин честен посредник, който се занимава с всички въпроси, които са на дневен ред на Европейския съюз“, каза Логар пред POLITICO миналата седмица в офисите на словенската дипломатическа мисия към ЕС.

Логар рисува картина на приемственост, казвайки, че неговото правителство работи в тясно сътрудничество с настоящия председател на Съвета, Португалия, нейния непосредствен предшественик, Германия, и с Франция, която ще наследи Словения следващия януари.

Той също така очерта приоритетите за председателството на Словения, включително засилена координация по отношение на здравната политика, по-добро управление на кризи, включително в киберпространството, и получаване на финансиране за възстановяване от ЕС на страните-членки, разклатени от пандемията.

Словения – 2-милионна държава, която се присъедини към ЕС през 2004 г., 13 години след провъзгласяването на независимост на фона на разпадането на Югославия – има сериозен интерес в политиката на разширяване, като се има предвид, че няколко от нейните съседи искат да се присъединят към блока.

Логар каза, че Словения ще използва председателството си „за организиране на среща на върха между ЕС и Западните Балкани, за да обсъди много въпроси, които са отворени в тази част на света“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!