Жозеп Борел и Сергей Лавров
На снимката: Жозеп Борел и Сергей Лавров

Реакцията на Съвета на Европейския съюз на ареста  на опозиционния лидер Алексей Навални и на задържането на стотици демонстранти на 23 януари изненада много наблюдатели. Тогава нямаше конкретно обсъждане на новите санкции и вместо това върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че ще посети Москва, съобщава „Дойче Веле“

Арестът на Навални ли е причината за посещението на Борел в Москва?

Борел ще пристигне в Москва тази вечер и ще остане до събота. Основната точка от неговата програма са преговорите с руския външен министър Сергей Лавров, като срещата е насрочена за утре. Избраното време за посещението породи много въпроси относно връзката със случая Навални. Освен това, няколко дни преди посещението, съд в Москва замени условната присъда на опозиционера с ефективна.

Лавров отдавна е поканил Борел – още през юни миналата година той обяви, че чака колегата си в Москва, когато епидемичната ситуация ще позволи. ЕС искаше да организира посещение веднага след октомврийското заседание на Съвета по външни работи на ЕС, където, наред с други неща, бяха обсъдени отношенията с Русия. Но ситуацията с коронавируса пречеше.

Сега обаче, епидемичната ситуация не е по-добра. Защо тогава отива Борел?

„Невъзможно е да седим в Брюксел за неопределено време. Ако има възможност да отида, тогава трябва да се използва. Посещението беше планирано така или иначе. Това, което се случи с Навални, е допълнителна причина да отида“, обясни източник във външната политика на ЕС до „Дойче Веле“..

Същият източник добавя, че Борел планира ясно да обясни на руската страна, че за Брюксел арестът на Навални и ефективна присъда в затвора са неприемливи. Ръководителят на дипломацията на ЕС планира не само да говори, но и да слуша – той иска да научи от Лавров обосновката на руските власти за подобно отношение към опозиционера.

Борел също иска да се срещне със самия Навални. Кабинетът му води преговори с екип от руски политици, заяви говорителят на външната политика на ЕС Петер Стано. „Това ще бъде важна точка от дневния ред на посещението на върховния представител в Москва“, каза той. В Брюксел обаче от сряда вечерта разрешението за среща от руските власти не беше получено.

Борел ще обсъди с Лавров теми като Украйна и Иран

Жозеп Борел иска да обсъди с руските власти не само Навални, но като цяло своите опасения относно ситуацията с правата на човека в Русия. Дипломатът възнамерява да се срещне с представители на гражданското общество в Русия, но в Брюксел имената традиционно не се дават, за да не бъдат изложени събеседниците на Борел в риск.

На уебсайта на външнополитическата служба на Европейския съюз са изброени други теми, които нейният лидер ще повдигне на среща с Лавров. Една от основните е Украйна. Борел дори се обади на украинския външен министър Дмитро Кулеба на 2 февруари, за да го информира за посещението си в Русия.

ЕС води стратегическа дискусия за отношенията с Русия

Но на първо място сред темите за посещението на Борел, официалното съобщение нарича „стратегическа дискусия“ за отношенията между ЕС и Русия. То беше започнато от външните министри на ЕС още през август миналата година. Основната дискусия е насрочена за срещата на върха на ЕС на 25-26 март.

Източникът на „Дойче Веле“ в европейските структури обяснява, че сега е моментът да се преразгледа политиката към Русия. В крайна сметка, настоящият курс – т. нар. „Пет основни принципа“, беше одобрен от Европейския съюз още през 2016 г. Преразглеждането на всеки пет години е нормална практика в Брюксел.

Следователно, случаят Навални не е основната причина за преразглеждане на отношенията. Събеседникът на „Дойче Веле“обаче нарича ситуацията около опозиционера една от причините за стратегическа дискусия сега.

Чиновникът обяснява, че преди това вътрешните работи в Русия не са били ключова тема за отношенията на Брюксел с Москва. Те се съсредоточиха върху международни въпроси, в които участва Русия: например Украйна и Сирия. Но отравянето на Навални с химическо оръжие на семейство Новичок на територията на Руската федерация промени всичко и „сега всички проблеми, които имахме с Русия, започнаха да се възприемат през призмата на вътрешните събития“, добавя източникът.

Брюкселските експерти, интервюирани от „Дойче Веле“, не очакват пробив в отношенията между ЕС и Русия от визитата на Борел. „Честно казано, очакванията ми са много ниски. Но това е поне шанс за диалог с Лавров и възможност за обсъждане на всички важни въпроси лице в лице“, каза Аманда Пол, експерт в Европейския политически център.

Марк Франко, експерт по Русия от белгийския кралски институт за международни отношения „Егмонт“, е съгласен с нея. Той не очаква напредък по въпроси, свързани с Украйна или Навални. От друга страна, анализаторът вижда тези теми, по които Русия и ЕС могат да продължат напред. На първо място, това е иранската ядрена сделка, възможността за която се откри от смяната на властта в САЩ. Втората тема, при която е възможно сътрудничество, е борбата срещу пандемията, добавя Франко.

„Борел е човекът, който предпочита да говори с трудни чуждестранни лидери – било то Турция, Русия или Иран. От негова страна можете да видите желанието да отидете и да преговаряте с тях – това е такъв мачо подход „, казва Аманда Пол.

Марк Франко също още не вижда причина да критикува Борел:

„Това, което се случи през последните дни, е допълнителна причина да отидем и да предадем позицията на ЕС на руските власти. Да откажем посещение би означавало липса на диалог и възможност да предадем своите позиция директно. „

И замяната на условната присъда на Навални с ефективна ще повлияе на посещението само в смисъл, че „ще развали атмосферата“, каза експертът.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!