слави избори
на снимката: Слави Трифонов

Телевизионният водещ и лидер на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов се оказа с най-голяма харизма към момента сред политическите лидери. Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“.

Слави Трифонов получава 32 на сто от гласовете на участвалите в допитването. Следват го Бойко Борисов и Мая Манолова, които имат по 25% политическо доверие

Снимка: bTV

Следващите в класацията са Красимир Каракачанов е с 20% доверие, Христо Иванов – с 15%, а Мустафа Карадайъ – с 9 на сто.

Шестпартиен парламент

Според проучването ако изборите бяха днес най-много хора биха отишли да гласуват за коалицията „ГЕРБ-СДС“- 24,6%. Следва БСП с 17,3% и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с близо 13 на сто.

ГЕРБ не само остава с най-масова подкрепа, но и с високи нива на мобилизация два месеца преди изборите. За разлика от това, опозиционната БСП показва известни колебания в началото на годината, отчитат социолозите.

Ако тази посока се запази, то въпросът до колко социалистическата партия може да се позиционира като алтернатива на сегашното управление ще става все по-актуален, се казва още в проучването.

Според „Маркет линкс“ шестпартиен парламент изглежда вероятен след изборите и заради общественото влияние на трите политически сили от извънпарламентарната опозиция.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов се ползва с подкрепа, която би могла да направи политическата сила трета по-големина в следващия парламент.

„Демократична България“ поддържа относително устойчив дял сред гласуващите, който през януари е близо 9%. Неговите поддръжници продължават да демонстрират най-високата степен на мобилизация сред представителите на извънпарламентарната опозиция.

„Изправи се България“ остава малко над 4% бариера и постигането на предизборно споразумение с „Отровното трио“ в края на декември все още не изглежда да води до нарастване на електоралната база на коалицията.

Ваксините все още плашат българите

Според данните от проучването 59% от хората у нас няма да се ваксинират, а 39% смятат да го направят. 2% казват, че вече са се ваксинирали.

 

Оценката за справянето на правителството с епидемията се базира върху успеха на ваксинационната кампания. В този смисъл, 45% смятат, че правителството се проваля, 35% – че се справя, а 20% посочват нито едно от двете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!