Състав на новия кабинет

Правителството промени правилата за заплатите в бюджетните организации, като върна реда от 2010. Общинските съвети ще имат свобода да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства, като се фиксира единствено максималният размер – до заплатата на министър, съобщи правителствената пресслужба.

Това означава, че кметовете ще могат да получават 4574 лв. (или 30% над основната депутатска заплата, колкото взимат министрите). Тя обаче ще расте с темпа на икономиката, защото депутатската заплата е обвързана със средната за страната и се индексира на всяко тримесечие. Заплатата на кметовете и зам.-кметовете занапред също ще се определя от общинския съвет. Досега това се правеше по наредбата за държавната администрация.

Въвежда се нов подход за определяне на заплатите и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите, като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органи на власт, информира пресслужбата. Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри. Ще се взима предвид числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции, уверява пресслужбата.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат значителни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете. С приетото Постановление се регламентира длъжността „експерт за връзки с обществеността“ в кабинетите на председателите на държавни агенции. С промени в друга наредба, която се отнася до заплащането на чиновниците, правителството планира да наложи принципа „плащане според изпълнението“.

Променя се и таблицата с основните минимални и максимални заплати по нива и степени на държавните служители. Причината е, че от 2012 г., когато таблицата е приета, досега минималната работна заплата е нараснала два пъти. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати“ в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени в последните години.

Промените са в рамките на разходите за заплати, предвидени в бюджета за 2019 година, се уточнява в прессъобщението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук