избори

На територията на цялата страна изборният ден започна нормално, без нарушения и закъснения при отварянето на избирателните секции.

Изборният ден започна без проблеми в София.   Секционните избирателни комисия отвориха врати точно в 7 ч. В кв. „Гоце Делчев” някои избирателни секции отвориха със закъснение от 15-20 минути. В секционна акомисия в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ имаше наблюдатели от Украйна, съобщи БГНЕС.

В днешния ден се гласува от 7 до 20 ч.

В Пловдив всички избирателни секции отвориха врати в 7 ч. 286 845 са гражданите, които имат право да упражнят своя глас в община Пловдив. Засега изборният ден протича нормално. 14 кандидати си оспорват кметското място на града.

Изборният ден в община Русе започна нормално, като до 07:30 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов.

Иначе общият брой на местата за гласуване в общината е 217, като 5 от тях са допълнителни – в двете университетски болници, ареста, дом „Милосърдие“ и психодиспансера. Има разкрити и 2 подвижни секции за хора с увреждания.

Правото си на глас в община Русе могат да упражнят 141 305 души. 610 младежи пък ще могат да отидат до урните за първи път, тъй като са навършили 18-годишна възраст до днешния ден.

Изборният ден в Бургас започна нормално, съобщават от ОИК -Бургас. Всичките 336 секции са отворили, на места продължава тяхното окомплектоване с членове. Прави впечатление, че въпреки усилията, които положихме част от членовете на СИК-ве не са подготвени за изборния процес, коментираха от ОИК. Няма обаче проблеми като цяло с отварянето на секции в общината. Бургас днес избира между 10 кандидати за кмет и 492 -ма кандидати за общински съветници.

В Кърджали денят стартира без нарушения. През почивните дни в ОДМВР-Кърджали са били подадени три сигнала за нарушения, свързани с вота в общините Момчилград, Черноочене и Ардино, които, обаче, са са приключили без установяване на нарушения или престъпления. 476 служители на МВР са включени в охраната на реда и избирателните секции при провеждането на изборите за общински съветници и кметове в областта.

В Стара Загора изборният ден започна без закъснение и нарушения точно в 7.00. 144 594 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 208 секции на територията на общината.

В Добрич вотът стартира без закъснения и нарушения. В 384 секции гласуват имащите право на глас в Добричка област, а те наброяват 162 662 души. В община Добрич има 68 секции, а 18 717 избиратели ще упражнят правото си на вот в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места на територията на община Добричка.

Във Видин денят стартира с рутинни смени в секционни избирателни комисии поради неявяване на членове, но закъснения и нарушения нямаше. 56 760 са избирателите в общината. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за местните избори в община Видин. В 12 населени места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласува с по три бюлетини. 127 секционни избирателни комисии са разкрити в общината, 5 са подвижните секции, една секция е разкрита във видинската болница и една – в Дома за възрастни хора в село Кутово.

Във Варна всички секции за гласуване отвориха навреме. Две подвижни избирателни секции ще са на разположение на гражданите в града – в район „Приморски“ и в кметство Тополи.

Във Велико Търново денят също стартира нормално, без закъснения и нарушения. Всички 142 секции са отворени, като 3 от тях се намират в Стара болница, Нова болница и в Центъра за психично здраве.

Общият брой на избирателите в община Велико Търново е 70 858.

В Благоевград изборният ден започна навреме, без регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани над 700 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

В Сливен изборният ден започна в спокойна обстановка. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен и районите управление в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и екипи на Зонално жандармерийско управление –Бургас отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност.

В Шумен денят също стартира без нарушения. Гражданите с право на глас в община Шумен са 81 049 души. 407 души са придобили право на глас от изборите за Европейски парламент от 26 май до 27 октомври, т. г. За трите вида избори – за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство в областта бяха доставени 400 000 бюлетини.

В Ямбол вотът започна без нарушения и закъснения. 103 са секционните комисии на територията на община Ямбол. Допълнителна секция има в едно лечебно заведение, има и подвижна секция за хора с увреждания. 63 770 са избирателите в общината.

В Смолян 101 345 са избирателите от региона, които имат право на глас. На територията на областта всички секции отвориха навреме, няма регистрирани нарушения.

В Хасково изборният ден също стартира навреме, въпреки че в града не са се явили всички членове на секционни избирателни комисии в общината. На територията на общината са разкрити 151 секции, а право на глас на днешните избори имат имат 78 986 избиратели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук