съкровище

Измежду най-интригуващите мистерии в света са историите за изчезнали големи съкровища. Те са изкусителни не само с интересните си случки, но и с далечната възможност някой ден някой да открие имането. Човек става супербогат за секунди, ако има късмета да попадне на едно от най-големите изгубени съкровища на всички времена. Ето и някои от най-известните:

Съкровището от Лима

То било изпратено през 1823 година от испанските окупатори на Перу на кораб към Мексико. По пътя капитана на кораба, Уилям Томпсън, избил изпратената от испанците охрана на съкровището и го отнесъл.

По-късно бил заловен и изпратен на остров Кокос в крайбрежието на Коста Рика, където бил казал, че го е заровил. Вместо да си върнат имането, властите успели да изпуснат затворника и повече никой не видял нито него, нито съкровището на днешна стойност около 60 милиона долара.

Златната Мина на изгубения холандец

Може би най-популярната история за изгубено съкровище в Северна Америка е тази за златната Мина на изгубения холандeц. Планината на суеверията, намираща се до Финикс, Аризона, е предполагаемият район на местонахождението й. Първоначално няколко екипа са ходили там да търсят и всеки се е връщал или със злато, или е изпращал злато на близките си. Само че почти всички търсачи накрая загивали от насилствена смърт или просто изчезнали. Това се обяснява с голямата враждебност на живеещите в планинския район индианци апачи към хората, идващи да търсят златото.

Впоследствие интересът към мината не отслабнал и с годините броят на хората, които са се опитвали да я намерят, надхвърлил 8 000. Не може да се каже колко точно богата е мината, ако съществува.

Скъпоценностите на крал Джон

Историята с бижутата на крал Джон е описана от негови съвременни автори. Според тях през 1216 година непопулярният крал бил на път, когато се разболял. Той искал да се движи по сигурните пътища към дома, но изпратил всичкото си имане през района Уош – място, което можело да бъде преминато само при нисък отлив.

Хората му с богатството не успели да прекосят мястото навреме, за да избягнат прилива. Така скъпоценностите били изгубени и все още чакат някой да ги открие.

Скъпоценностите на Романови

Романови били последната владетелска фамилия на Руската империя. Били свалени от власт по време на революцията и после избити. Повечето от притежанията им са иззети и каталогизирани и прибрани, така че повече никой да не ги види.

Все пак Романови се опитвали отчаяно да скрият имането си чак до деня на екзекуцията им и определено имали успех в покриването на голяма част от него. Впоследствие някои от скъпоценностите се появили, но никой не знае къде е останалото.

Императорските яйца „Фаберже“

Друга мистерия, свързана с Романови, е тази с императорските яйца на Фаберже. Романови харесвали работата на ювелира Петер Карл Фаберже и купували от него по две големи яйца всяка година.

От общо 50 купени, 8 липсват. Някои яйца на Фаберже се продават по 9 милиона долара, а ако са от изгубените яйца, със сигурност ще са доста по-скъпи. Това значи, че дори едно от тези ювелирни произведения ще направи човек богаташ.

Корабът „Фльор де ла Мар“

„Фльор де ла Мар“ е бил 400-тонна португалска карака, потънала в протока на Малака през 1511 година с едно от най-големите съкровища в историята на мореплаването. Повечето потънали съкровища са описвани така, че звучат като легенда, но в този случай всичко е близо до истината.

Богатството на борда на „Фльор де ла Мар“ е добре документирано и остава неоткрито. То се изчислява на невероятните 2,6 милиарда долара. Реплика на кораба се намира в Музея за морска история в Малака

Гробницата на Чингиз хан

Чингиз хан е първият, станал впоследствие и легендарен, владетел на Монголската империя. Мястото на погребението му е тайно. След смъртта му през 1227 година хората му го поставили в скрита гробница.

Според преданието хората, които издигнали гробницата и вкарали владетеля, били екзекутирани, така че местонахождението й останало тайна. Въпреки че това не е сигурно, учените вярват, че в нея има големи богатства.

Нацисткото съкровище от езерото Топлиц

През 1945 година група нацисти изискали от местните хора около езерото Топлиц транспорт. Хората ги закарали до езерото и ги видели да потопяват в него тежки контейнери. Те съдържали от злато до фалшиви британски банкноти – всичко на предполагаема стойност над 100 милиона долара.

Изглежда лесно съкровището да бъде намерено, но не е така. В дълбочина водата в езерото няма кислород и затова над дъното плава слой от растителни останки, който прави търсенето изключително трудно.

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая е точно това, което показва името, но и много повече. Тя е прекрасно украсена и съставена от скъпоценни и полускъпоценни материали.

Размерите й са били 3,5 на 3,5 метра и представлява  блестящо съкровище на стойност 200 милиона долара. Нацистите са я отнесли от СССР през Втората световна война и след това никой не знае нищо за нея.

Кралските съкровища на Ирландия

Макар че не са от най-ценните съкровища в този списък, кралските съкровища на Ирландия са изгубени по интригуващ начин – те били пазени от ордена на Свети Патрик и са откраднати под носа на охраната през 1907 година.

Изброените най-важни изчезнали съкровища са малка капка в морето от изгубени съкровища. Освен че биха направили богат този, който ги открие, съкровищата биха имали и огромно значение за историческата наука.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук