Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да отложи за 1 юли 2019г. влизането в сила на лобисткия закон, регламентиращ дейността на фирмите, които работят с нефтени продукти

Във вторник министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че ще поиска допълнителни шест месеца за консултации със засегнатите от въвежданите нови изисквания към петролния бизнес за минимален капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция за всяка бензиностанции от 20 хил. лв.

Дотук се стигна, след като собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива заплашиха с протести по примера на „жълтите жилетки“ във Франция.

Те са недоволни от новите изисквания, които парламентът прие с мотива, че така се бори сивата икономика.

Малкият бизнес обаче твърди, че мерките ще облагодетелстват само големите играчи, които могат да си позволят да платят тези обезпечения за разлика то малките бензиностанции.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България също разкритикуваха новия регламент като нарушаващ конкуренцията и поискаха отлагането на закона.

По план той трябваше да влезе в сила на 28 януари 2019 г.

Караниколов заяви, че допълнителното време ще се използва за нови срещи с всички заинтересовани страни, за да се създаде необходимата конкурентна среда, която към момента за съжаление не била създадена.

Експерти обаче коментират, че правителството умишлено отлага приемането на лобисткия закон за след европейските избори. Някои смятат, че кабинетът очевидно не иска да има неприятности до тогава и затова отлага закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!