F-16 блок 70
F-16 блок 70

Сделката за „Локхийд Мартин“ F-16V Блок 70 ще е на стойност около 1.8 милиарда лева, като това е най-голямата военна доставка за България от падането на комунистическия режим, съобщава „Ройтерс“. Решението все още се нуждае от парламентарно одобрение. Другите кандидати за поръчката бяха шведските изтребители „Грипен“ и италианските изтребители втора ръка „Юрофайтър“.

Висши служители на министерството на отбраната, както и представители от армията твърдят, че F-16 е изпитан в битки изтребител и има дълъг живот.

„Правителството предложи на парламента да разреши започване на разговори със САЩ за поръчката на нови военни самолети“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Дясноцентристкото коалиционно правителство има малко мнозинство в парламента, който се очаква да гласува следващата седмица.

Планът за покупката на нови самолети разпали страстите в София. Поддръжниците подкрепят решението на правителството, тъй като голяма част от съседските съюзници в НАТО също използват F-16. Критиците обвиняват правителството в нарушаване на правилата за обществена поръчка.

Във вторник от Белия дом заявиха, че вече работят с българските власти, за да се подсигурят, че сделката ще се побере в българската бюджетна рамка и операционни изисквания. В момента американската оферта надхвърля прогнозния лимит.

„Ние вярваме, че F-16 Блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, оперативни възможности и съвместимост с другите членки в НАТО“, заяви администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Критиците на това решение питат дали американците реално могат да доставят първите изтребители F-16 за 2 години, както българската страна иска. Освен това бе пренебрегнато и друго условие в търга – плащането чрез схема за поетапно плащане. При американската оферта парите трябва да бъдат изплатени наведнъж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!