Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини и полския вътрешен министър Йоахим Бруджински

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини иска Полша и Италия да работят заедно за преобразяването на Европа, предаде „Ройтерс“. „Полша и Италия ще бъдат част от новата пролет на Европа, възраждането на европейските ценности“, каза той пред репортери по време на пресконференция с полския вътрешен министър Йоахим Бруджински. Срещата е по инициатива на Бруджински, който заяви, че двамата са обсъждали миграцията и граничната сигурност в ЕС.

Салвини добави, че са говорили за полско-италианско сътрудничество за изграждането на нов континент. „Тази Европа, която ще се оформи през юни (след изборите за Европарламент през май), ще е на всички ни, за разлика от днешната, която се управлява от бюрократи“, посочи той. Салвини ще се срещне също с лидера на управляващата в Полша партия Ярослав Качински, за да обсъдят сформирането на нов евроскептичен алианс.

Миналата година Салвини се срещна и с други свои потенциални съюзници, включително с унгарския премиер Виктор Орбан, в опит да сформира евроскептична група на ниво ЕС. Той може да опита да обедини Европа на нациите и свободата, към която „Лигата“ принадлежи, с групата на европейските консерватори и реформисти, в която е включена „Право и справедливост“, за да създадат силна евроскептична сила в Европейския парламент.

Според Качински Полша, която е най-големият бенефициент на европейски фондове за инфраструктура, трябва да остане член на блока, към който се присъедини през 2009. Той обаче настоява за реформи, които да върнат повече правомощия от Брюксел на националните столици. Неговата партия „Право и справедливост“ редовно влизаше в сблъсъци с Брюксел през миналата година по редица въпроси, включително върховенството на закона в Полша, защитата на околната среда и миграцията. Качински настоява ЕС да спре да се меси в полските вътрешни работи. „Право и справедливост“ обаче се опитва в същото време да смекчи евроскептичната си репутация преди предстоящите през есента парламентарни избори в страната, като наскоро се съгласи да се откаже от остро критикувано от ЕС законодателство за реформа във Върховния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!